Povratak na listu
17.05.2022.

Umor je čest problem, kojega svi doživljavamo, i dio je normalnog odgovora na povećano psihološko ili fizičko opterećenje. Ponekad tijelo reagira umorom na promjene u prirodi - produljenje i skraćivanje dnevnog svjetla, koje se događa pri promjeni godišnjih doba. Najčešće se osjećamo umorno nakon sportskih aktivnosti, bolesti, zbog nedostatka sna, niskog unosa kalorija i životnih iskušenja poput smrti voljene osobe, razvoda, poroda, selidbe, promjene posla.



Kada se umor javlja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, a naša psiho-fizička opterećenja se znatno ne povećaju, umor postaje uznemirujuć. Ugledni njemački časopis Deutsche Ärtzeblatt, posvećen liječnicima, objavio je da je umor glavni ili sekundarni uzrok 10 do 20 posto svih posjeta obiteljskom liječniku. 

 

Što savjetujemo?

  • Dobra higijena sna je neophodna. Odrasli bi trebali spavati najmanje 7 sati dnevno, a tinejdžeri i djeca čak i više. Umirivanju i boljem snu može pomoći magnezij u kombinaciji s inozitolom, vitaminom B6 i višnjom Montmorency, koja sadrži prirodni melatonin. Takav magnezij je Terranova Mag u prahu.
  • Kretanje u prirodi, šetnja. Na shinrin-yoku (doslovno: plivanje u šumi), hodanje šumom, po liječničkim uputama šalju Japance s umorom i poremećajima raspoloženja. Važno je da čovjek doživljava prirodu sa što više osjetila: vidom, njuhom, sluhom, dodirom.
  • Adekvatna prehrana koja osigurava sve makronutrijente, mikronutrijente i biološki važne spojeve koji su stanicama potrebni za optimalno funkcioniranje i učinkovitu sintezu energije. Treba napomenuti, da ponekad nedostaje raznih tvari u prehrani čovjeka, ali da ih ponekad ima i previše u prehrani (slatka hrana).

 

Najčešći nedostaci mikronutrijenata i drugih važnih spojeva koje treba uzeti u obzir:

1. Vitamini B 12


Budući da vitamina B12 nema u biljnoj hrani, važno je isključiti umor kao posljedicu veganske prehrane. Prehrana isključivo biljnom hranom zahtijeva svakodnevno dodavanje vitamina B12. Unos spomenutog vitamina hranom u zapadnoj prehrani trebao bi biti 2,4mcg dnevno. [2] Sadržaj B12 u mliječnim proizvodima i jajima nekoliko je puta manji u odnosu na sadržaj u školjkama, ribi ili mesu, pa o nedostatku treba razmišljati i kod vegetarijanske prehrane. Premalo se naglašava činjenica da apsorpcija B12 ovisi o intrinzičnom faktoru kojeg luče želučane parijetalne stanice. Utvrđeno je da je prevalencija nedostatka ovog vitamina osobito visoka kod dugotrajne terapije lijekovima za snižavanje želučane kiseline (inhibitorima protonske pumpe), kod starijih osoba, čija sinteza intrinzičnog faktora opada s godinama, alkoholičara i osoba s bolestima u distalnom dijelu crijeva, u osoba s infekcijama crijevnim parazitima, bolestima gušterače i kod osoba koje se mješovito hrane, ali ne jedu dovoljno mesa i druge hrane bogate ovim vitaminom. Relativno čest subklinički nedostatak utvrđuje se pri vrijednostima seruma ispod 200 pmol/L, a deficit je kada koncentracija padne ispod 150 pmol/L. Oralni nadomjestak B12 pokazao se jednako učinkovitim kao i parenteralni, gdje se dodaje 1 mg vitamina B12 tijekom jednog mjeseca, a kasnije se kod osoba s nedostatkom vitamina B12 (zbog slabijih prehrambenih izvora) preporučuje doza održavanja od 125mcg do 250mcg dnevno. [3] Nadomjestak je potpuno siguran i učinkovit.

U Terranova B12 kompleksu, u svakoj kapsuli se nalazi 500 mcg B12 u obliku metilkobalamina, a istovremeno se dodaju žuti srčanik i đumbir za bolje izlučivanje intrinzičkog faktora i optimalnu probavu.

 

2. Željezo


Tinejdžeri i žene u reproduktivnoj dobi često imaju nedostatak željeza, što je obično posljedica obilnih menstruacija i njegova slabog unosa. Najviše željeza nalazi se u jetri, kamenicama i govedini, dok su glavni izvori nehemskog oblika željeza soja, grah, peršin i čokolada. U slučaju preniskog unosa i prevelikih gubitaka može se savjetovati patentirani dodatak prehrani željezov bisglicinat s dodatkom šipka, koji sadrži mnogo polifenola i vitamina C. Ovakav spoj željezovog bisglicinata patentiran je kao Ferrochel. On ima bolja svojstva apsorpcije od anorganskih soli, a ujedno ne uzrokuje probavne tegobe. Možete savjetovati Terranova Željezo, koje se lako apsorbira.

 

3. B-kompleks


Obitelj B vitamina sastoji se od 8 mikronutrijenata, koji igraju svoju individualnu ulogu u održavanju funkcioniranja tijela. Unatoč tome što su kemijski različiti spojevi, imaju slična imena (B1, B2, B3 itd.) i najčešće se nalaze u istoj hrani. Suboptimalne koncentracije vitamina B povezane su s osjećajem umora, općim manjkom energije te poremećajima raspoloženja, što ustvari nije rijetkost jer svi vitamini skupine B, osim folata, sudjeluju kao kofaktori u enzimskim reakcijama ili metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina pri stvaranju stanične energije ATP-a. Kako mozak troši čak 20% sve energije, vitamini B doprinose funkcioniranju živčanog sustava, smanjenju mentalnog umora i iscrpljenosti te normalnom psihološkom funkcioniranju. Današnje prehrambene navike uklanjaju sjemenke, gljive, cjelovite žitarice i njihove proizvode, u kojima se skrivaju B vitamini, a iznutrice, koje su prava riznica ovih vitamina, eliminiraju se s jelovnika u korist odrezaka. Terranova Aktivni B kompleks s koenzimima sadrži vrhunske oblike vitamina B, gdje su svi dodani u biološki aktivnim oblicima. Uz dodane adaptogene - reishi, sveti bosiljak, rodiolu te sibirski ginseng, narodni tonik za živčani sustav poput sjemenki mlade zelene zobi i zelenog lisnatog bilja, kao izvora folata, proizvod može pomoći u aktiviranju unutarnje snage.

 

4. Koenzim Q10


Uloga koenzima Q10 kao kofaktora je iznimno važna u proizvodnji energije u stanici. Na unutarnjoj membrani mitohondrija, naših staničnih elektrana, sudjeluje u sintezi ATP-a. Koenzim Q10 je također važan antioksidans i djeluje protuupalno. Nemali broj studija ispitivao je blagotvorne učinke suplementacije sa 100 mg do 400 mg Q10 te učinak na dobrobit i smanjenje umora kod odraslih. Najbolji rezultati postignuti su kod osoba na terapiji statinima, jer se njihov umor najviše smanjio.[4] Vrlo dobri rezultati pokazali su se i u suplementaciji skupine zdravih žena koje su dobivale 300 mg Q10 dnevno tijekom 12 tjedana.[5] Studije u bolesnika s fibromialgijom i sindromom kroničnog umora (CFS) izvijestile su o smanjenom umoru od fibromialgije pri suplementaciji s 300 mg koenzima Q10 dnevno tijekom 3 mjeseca [6] i s 200 mg dnevno u bolesnika s CFS. [7] U Terranovi je 100 mg koenzim Q10 dopunjen arabinogalaktanom ariša i Magnifood-om. Magnifood se sastoji od acai bobica i pasjeg trna, koji su bogati mnogim polifenolima i vitaminom C, listova artičoke, koji svojim pozitivnim učinkom na apsorpciju masti mogu pridonijeti pravilnoj apsorpciji ubikinona, te stabiliziranih rižinih mekinja, u kojima se prirodno nalazi koenzim Q10.

 

 

 

 

Izvori i literatura:

[1] Maisel, Peter: Deutsches Ärzteblatt international, 2022, DOI:10.3238/arztebl.m2022.0054 

[2] Hannibal L, Lysne V, Bjørke-Monsen AL, et al. Biomarkers and Algorithms for the Diagnosis of Vitamin B12 Deficiency [published correction appears in Front Mol Biosci. 2017 Aug 08;4:53]. Front Mol Biosci. 2016;3:27. Published 2016 Jun 27. doi:10.3389/fmolb.2016.00027
 
[3] Wong, Cw. (2015). Vitamin B12 deficiency in the elderly: Is it worth screening?. Hong Kong medical journal = Xianggang yi xue za zhi / Hong Kong Academy of Medicine. 21. 10.12809/hkmj144383.

[4] . Langsjoen P.H., Langsjoen J.O., Langsjoen A.M., Lucas L.A. Treatment of statin adverse effects with supplemental Coenzyme Q10 and statin drug discontinuation. BioFactors. 2005;25:147–152.
 
[5] Mizuno K., Tanaka M., Nozaki S., Mizuma H., Ataka S., Tahara T., Sugino T., Shirai T., Kajimoto Y., Kuratsune H., et al. Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue. Nutrition. 2008;24:293–299. 
 
[6]  Cordero M.D., Cano-García F.J., Alcocer-Gómez E., De Miguel M., Sánchez-Alcázar J.A. Oxidative Stress Correlates with Headache Symptoms in Fibromyalgia: Coenzyme Q10 Effect on Clinical Improvement. PLoS ONE. 2012;7:e35677
 
[7] Castro-Marrero J., Cordero M.D., Segundo M.J., Sáez-Francàs N., Calvo N., Román-Malo L., Aliste L., De Sevilla T.F., Alegre J. Does Oral Coenzyme Q10 Plus NADH Supplementation Improve Fatigue and Biochemical Parameters in Chronic Fatigue Syndrome? Antioxid. Redox Signal. 2015;22:679–685. doi: 10.1089/ars.2014.6181