Povratak na listu
12.02.2023.

Razvitkom znanosti, pogotovo područja farmacije i medicine, svakim se danom na tržištu nalazi sve veći broj dostupnih lijekova i dodataka prehrani za tretiranje različitih medicinskih stanja. Riječ o pozitivnom trendu koji nudi i omogućava sve veći broj rješenja za niz problema vezanih uz ljudsko zdravlje. No, veliki broj lijekova i preparata sa sobom nosi rizik od stupanja u međusobne interakcije – tada govorimo o interakciji lijekova.

 

INTERAKCIJA LIJEKOVA DEFINIRA SE KAO PROMJENA UČINKA JEDNOG LIJEKA

Interakcija lijekova definira se kao promjena učinka jednog lijeka uz istodobnu i/ili prethodnu primjenu drugog lijeka, dodatka prehrani, hrane ili nekog četvrtog faktora. Osim datih primjera, na djelovanje određenog lijeka može utjecati i stanje organizma – bilo da je riječ o bolesti, spolu, dobi, indeksu tjelesne mase i sl.

Rezultati interakcije lijekova mogu biti različiti:

  1. usporavanje ili ubrzavanje terapijskog učinka;
  2. smanjenje ili izostanak terapijskog učinka;
  3. povećanje terapijskog učinka;
  4. povećanje učestalosti i/ili intenziteta nuspojava;
  5. intoksikacija (otrovanje). 

 

Interakcija lijekova nije uvijek nešto nepoželjno – određene terapije temelje se na interakciji dviju supstanci kako bi se poboljšao učinak. Primjerice, kada se liječi trovanje metanolom davanjem etanola, riječ je o najobičnijoj antagonističkoj interakciji koja spašava život. Primjena željeza i vitamina C još je jedan vid interakcije koju namjerno izvodimo kako bismo poboljšali „iskoristivost“ željeza. 

 

INTERAKCIJA LIJEKOVA DIJELI SE NA FARMAKODINAMIČKE I FARMAKOKINETSKE INTERAKCIJE

Interakcije lijekova dijele se u dvije velike skupine:

  1. farmakodinamičke interakcije
  2. farmakokinetske interakcije

 

Navedena dva pojma, farmakodinamika i farmakokinetika, posebna su polja farmacije koja se bave proučavanjem različitih aspekata međuodnosa lijeka i organizma. Najjednostavniji način za objasniti znanost koja stoji iza tih dvaju pojmova je sljedeći: farmakodinamika proučava na koji način lijek djeluje na organizam (gdje se vezuje, što čini organizmu i na koji način). S druge strane, farmakokinetika proučava na koji način organizam djeluje na sam lijek (kako lijek „ulazi“ u organizam, kako se metabolizira i kako lijek „izlazi“ iz organizma). 

 

KATEGORIZACIJA STUPNJA INTERAKCIJE LIJEKOVA

Interakcije lijekova mogu se stupnjevati u pet različitih kategorija. One se označavaju slovima:

X – izražena interakcija, potrebno je izbjegavati kombinaciju lijekova

D – prisutna interakcija, potrebno je sagledati druge terapijske opcije

C – interakcija koja se može tolerirati u slučaju konstantnog nadgledanja terapije

B – nije potrebna intervencija u terapiji

A – nije poznata interakcija

 

PRIMJERI STUPANJA LIJEKOVA U INTERAKCIJU

Lijek, osim s drugim lijekom, može stupiti u interakciju s bezreceptnim lijekom, dodatkom prehrani, hranom, alkoholom ili pak može imati različito djelovanje kod osoba različitog spola, tjelesne mase, dobi i sl. 

 

INTERAKCIJA VARFARIN-AZITROMICIN

Interakcija lijek-lijek najčešći je vid interakcije na koju se fokusiraju farmaceuti prilikom izdavanja terapije. 

Jedan od lijekova koji je najproblematičniji po pitanju interakcija je varfarin, lijek koji se koristi kao antikoagulans (smanjuje stupanj zgrušavanja krvi). Varfarin, između ostaloga, stupa u interakciju s makrolidnim antibioticima (gdje spada često primjenjivani azitromicin) pri čemu dolazi do povećanog učinka varfarina, a samim time povećanju vrijednosti INR-a. 

 

INTERAKCIJA FUROSEMID-IBUPROFEN 

Interakcije između lijeka i bezreceptnog lijeka također su često prisutne u općoj populaciji. Međutim, one predstavljaju veći problem iz razloga što se do bezreceptnih preparata može doći vrlo lako, stoga njihova istodobna primjena s drugom terapijom može imati negativne utjecaje na cjelokupni ishod terapije

Primjer takve interakcije je primjena lijeka iz skupine diuretika (primarno za snižavanje vrijednosti krvnog tlaka) i iburpofena kao analgetika (lijeka za tretiranje boli). Ibuprofen može smanjiti utjecaj diuretika tako što zadržava tekućinu i soli u organizmu. 

 

INTERAKCIJA DOKSICIKLIN-MLIJEKO

Interakcija između lijeka i hrane koja se konzumira također je nešto o čemu treba voditi brigu. Primjerice, određeni antibiotici stupaju u interakciju s kalcijem i ostalim mineralima iz mliječnih proizvoda na način da s kalcijem tvore svojevrsni kompleks. Taj kompleks ne može se apsorbirati (ući u organizam) te govorimo o interakciji koja dovodi do smanjenja učinka lijeka. Problem se rješava na način da se mlijeko i mliječni proizvodi izbjegavaju ili, ukoliko je već potrebno, primjenjuju jedan sat prije ili dva sata nakon antibiotika. Primjer takvih antibiotika su doksiciklin, norfloksacin i sl. 

 

INTERAKCIJA SOK OD GREJPA-ATORVASTATIN

Sok od grejpa stupa u interakciju s cijelim nizom različitih lijekova, što također spada u kategoriju interakcija hrane i lijeka. Sam grejp sadrži spojeve koji utječi na metabolizam određenih lijekova u jetri, čime nastaju neželjeni učinci. Neki od tih lijekova su široko primjenjivani, poput onih za snižavanje povišene vrijednosti kolesterola u krvi (tzv. „za snižavanje masti“) – simvastatin i atorvastatin. Drugi često korišteni lijekovi koji stupaju u interakciju s grejpom su:

  1. nifedipin (lijek za povišeni krvni tlak)
  2. ciklosporin (lijek koji se koristi prilikom transplantacije organa)
  3. budezonid (lijek iz skupine kortikosteroida koji se koristi kod Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa)
  4. amiodaron (lijek koji se koristi kod srčanih aritmija)
  5. feksofenadin (lijek koji se koristi kod alergija). 

 

INTERAKCIJA METRONIDAZOL-ALKOHOL

Konzumacija alkohola u bilo kojem trenutku nije preporučljiva zbog nepovoljnog učinka na organizam. Tako postoje određeni lijekovi koji stupaju u interakciju s alkoholom te dovode do specifičnih nuspojava. 

Antibiotik metronidazol jedan je od primjera lijekova koji stupa u interakciju s alkoholom etanolom. Ukoliko osoba konzumira alkohol prilikom terapije metronidazolom, javlja se tzv. disulfiramski učinak pri čemu dolazi do mučnine i nagona na povraćanje. Inače, postoji lijek pod nazivom disulfiram koji se koristi kao terapija alkoholizma, a djeluje na način da, u kombinaciji s alkoholom, izaziva mučnine i povraćanje. Do sličnog djelovanja dovodi i metronidazol ukoliko se primjenjuje s alkoholom. Važno je naglasiti da se pacijent treba suzdržati od konzumacije alkohola 48 sati nakon završetka terapije antibiotikom. 

 

INTERAKCIJA PARACETAMOL-ALKOHOL

Interakcija između bezreceptnog lijeka paracetamola i alkohola još jedan je vid teške interakcije koja se mora izbjegavati. Konzumacija alkohola u većim količinama uz primjenu paracetamola kao lijeka za snižavanje povišene tjelesne temperature rezultira većim „opterećenjem“ na jetru. Dugotrajna primjena dovodi do tzv. hepatotoksičnosti, odnosno toksičnog učinka na jetru i njenu funkciju. 

 

INTERAKCIJA PSEUDOEFEDRIN-VISOKI KRVNI TLAK (tzv. KONTRAINDIKACIJA)

Određeni lijekovi stupaju u interakciju s kroničnim bolestima. Jedna od najraširenijih kroničnih bolesti je hipertenzija, odnosno visok krvni tlak. Stoga bi osobe koje boluju od hipertenzije trebale farmaceutu za recepturom napomenuti s kojim problemom se suočavaju. 

Primjeri lijekova koji ne bi trebale koristiti osobe s visokim krvnim tlakom jesu fenilefrin te pseudoefedrin. Koriste se kao dekongestivi (kod „začepljena nosa“) te ih je moguće kupiti bez recepta u vidu različitih pripravaka za liječenje simptoma prehlade i gripe. 

KAKO PROVJERITI INTERAKCIJU IZMEĐU LIJEKOVA

Ukoliko imate više lijekova u terapiji i nije vam najjasnije na koji ih način koristiti te stupaju li međusobno u interakcije, uvijek se možete obratiti za pomoć magistrima farmacije zdravstvene ustanove Ljekarna Rijeka. Naši stručni zdravstveni djelatnici pregledat će vašu terapiju, detektirati eventualne medikacijske pogreške te vam se povratno javiti. 

Usluga osobnog ljekarnika je besplatna, a svoju terapiju možete provjeriti putem sljedećeg linka

 

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag. pharm.

Fotografije: pixabay.com