Savjeti

Trebate li izbjegavati gluten?

Proteini glutena su otporni na razgradnju enzimima proteazama u ljudskom organizmu i stoga pojedinačne aminokiseline koje nastaju njihovom razgradnjom mogu proći kroz tanko crijevo i djelovati na imunološki sustav. Ljudi koji pate od bolesti celijakije, upravo zbog toga ne smiju jesti gluten jer im djeluje negativno na imunološki sustav.

Savjeti

 Može li roditelj uočiti razliku bakterijske ili virusne temperature, odnosno bolesti?

Ne treba pri svakoj visokoj temperaturi odmah ići kod liječnika. Čekaonice su pune bolesnika koji mogu prenijeti razne infekcije pa će se dijete nepotrebno izložiti drugim infekcijama u trenutku kada mu je imunitet već oslabljen jer se i samo bori s jednom od infektivnih bolesti.

Savjeti

Jače od infekcija: biljke koje pomažu kod napada virusa

Od antičkih vremena biljke su korištene kao prirodna terapija za različite bolesti, uključujući virusne infekcije. Zahvaljujući koncentraciji potentnih biljnih tvari, mnoge biljke pomažu u borbi protiv virusa te ih pobornici prirodnog liječenja i dalje vole koristiti.

Savjeti

Probiotici za sindrom iritabilnog crijeva - crijevo je „drugi mozak“

Sindrom iritabilnog crijeva čest je poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Uzrok možemo pronaći u dvosmjernom razgovoru mozga i crijeva.

Savjeti

Objavljene su i službene preporuke o uzimanju vitamina D3

Vitamin D3 dokazano je učinkovit u borbi protiv virusa te jačanju imuniteta. Stoga je HZJZ objavio službene preporuke o nadomjesnom unosu vitamina D3 tijekom jeseni

Savjeti

Zaštita zdravlja zglobova

Zbog produljenja radnog i životnog vijeka, starenja populacije i sjedilačkog načina života povećana je učestalost degenerativnih bolesti zglobova i zato je rana prevencija važna radi sprečavanja i usporavanja istih.

Savjeti

Važnost toalete nosne šupljine u zaštiti od virusnih i bakterijskih infekcija

Brojne su funkcije nosa čija je uloga u našem zdravlju često neprepoznata i podcijenjena, a pacijentima i nepoznata.

Savjeti

Hranite li se dobro?

U našim ljekarnama organiziramo savjetovanje o prehrani i zdravim životnim navikama.

Savjeti

Kako prestati pušiti? 8 jednostavnih koraka za odvikavanje od pušenja

1 2