Povratak na listu
29.11.2021.

O važnosti imuniteta u razdoblju hladnijih mjeseci i suplementima koji se mogu primjenjivati radi njegova jačanja već je bilo riječi. Najvažnije je znati svrhu s kojom suplement koristimo – je li riječ o prevenciji infekcije ili pak o bržem oporavku, jednako kao želimo li nešto koristiti na dulje staze ili tijekom kraćeg vremenskog perioda. Vremenom se stječe sve više spoznaja na koji način funkcionira naš imunosni sustav, što otvara prostor otkrivanju novih pripravaka koji mogu pridonijeti funkciji imunosnog sustava.

 

Faktori prijenosa (engl. transfer factors, TF)

Relativno novi pristup jačanju imuniteta zasniva se na primjeni faktora prijenosa (engl. transfer factors, TF) koje proizvode stanice imunosnog sustava, pomagački T-limfociti. U znanstvenoj literaturi prvi put se spominju 1955. godine, a od tada se istraživanjima dosta saznalo o načinu njihova djelovanja.

 

 

Faktori prijenosa sadrže proteinski fragment

Faktori prijenosa po svojoj su strukturi kratki lanci aminokiselina na koje su nadovezani kratki fragmenti ribonukleinske kiseline (RNA). Kako su aminokiseline gradivne jedinice proteina, TF se pojednostavljeno mogu opisati kao kratkolančani proteini s fragmentom nukleinske kiseline. Osim samom strukturom, definirani su i veličinom molekule koja varira od 3,5 do 6,0 kDa. Dakle, postoje jasno definirani uvjeti za određivanje faktora prijenosa.

Unatoč tome, postoji niz različitih faktora prijenosa ovisno o njihovoj strukturi: postoji 20 aminokiselina koje su uključene u izgradnju proteina, stoga se njihovim različitim kombinacijama (rasporedom i brojem kojima grade proteinski dio faktora prijenosa) može formirati bezbroj različitih TF-a. Upravo je to temelj njihova širokoga područja djelovanja - svaki od njih ima specifičnu funkciju i ulogu u procesu reguliranja imunosnih procesa.

 

Faktori prijenosa djeluju kao kombinacija protutijela i molekularnih glasnika

Faktori prijenosa djeluju na specifičan način – oni su nešto između protutijela i tzv. citokina koji djeluju kao molekularni glasnici.

S jedne strane, vezuju se poput protutijela za malene strukture na površini patogenih mikroorganizam čime ih „obilježavaju“ kao nešto strano. Sličnost s citokonima bazira se na činjenici kako TF imaju sposobnost aktivacije niza stanica koje su dio imunosnog sustava. To bi značilo da faktori prijenosa, osim što se vezuju za površinu patogenih mikroorganizama i na taj način potiču imunosni sustav da ih ukloni, ujedno aktiviraju imunosni sustav na proizvodnju stanica.

Kako faktore prijenosa u organizmu otpuštaju pomagački T-limfociti, imunosni sustav njihovu prisutnost percipira kao trenutačnu aktivnost pomagačkih T-limfocita u borbi protiv patogena. Drugim riječima, naš imunosni sustav misli kako je prisutna infekcija protiv koje se treba obraniti i zato pokreće vlastitu mašineriju, iako realne opasnosti nema. Kako bi se pridonijelo borbi protiv (u ovom slučaju nepostojećeg) patogenog mikroorganizma, potiče se proizvodnja i sazrijevanje drugih stanica, kao što su NK stanice, makrofagi, citotoksični T-limfociti, ali i sami pomagački T-limfociti. Dakle, ako se faktori prijenosa unesu u organizam, imunosni će sustav to objasniti kao aktivnost T-limfocita i poticati proizvodnju stanica imunosnog sustava.

 

Izvori faktora prijenosa

Provedena znanstvena istraživanja pokazala su kako se faktori prijenosa međusobno razlikuju zbog različitih aminokiselina koje ih grade i njihovih kombinacija. Međutim, specifično je da se oni ne razlikuju od organizma do organizma. To bi značilo da su faktori prijenosa u ljudi, svinja ili krava u svojoj srži isti te djeluju na isti način.

Kako dakle ne postoji razlika u strukturi TF-a životinjskog i ljudskog podrijetla, izvori iz kojih se izoliraju su brojni. Tako su se prvi komercijalni faktori prijenosa stavljeni na tržište izolirali iz:

  1.  kravljeg kolostruma (prvo mlijeko nakon rođenja mladunčeta)
  2. žumanjka jajeta
  3. tkiva različitih organa životinja.

Međutim, kravlji kolostrum pokazao se kao izuzetno alergogeni izvor jer, osim TF-a, sadrži i imunoglobuline koji mogu u ljudi potaknuti alergijsku reakciju.

S ciljem izbjegavanja alergijskih reakcija i sličnih nuspojava, kao najsigurniji izvor kada je riječ o sigurnosti i učinkovitosti, pokazala se svinjska slezena.

 

 

Sastav Imuno Formula kapsula

Novi proizvod u asortimanu Ljekarne Rijeka su Imuno TF i Imuno Formula kapsule. Imuno TF formula izrađuje se u sklopu ljekarničkog laboratorija te je dostupna u svim jedinicama Ljekarne Rijeka.

Riječ je o novim proizvodima koji u svojem sastavu sadrži:

  1. faktore prijenosa (engl. transfer factors, TF)
  2. miodesin
  3. cink
  4. kvasac obogaćen selenom
  5. vitamin C
  6. vitamin D
  7. resveratrol
  8. feruličnu kiselinu
  9. spirulinu
  10. N-acetilcistein
  11. glukozamin
  12. ortosilicijevu kiselinu.

 

Dok faktori prijenosa pridonose jačanju imunosnog sustava na opisani način, vitamini i minerali pridonose jačanju nespecifične imunosti. Miodesin karakterizira značajan protuupalni učinak, što je važno u trenutačnim infekcijama koje produciraju upalna stanja u organizmu. Resveratrol je antioksidans koji djeluje na način da smanjuje razarajući učinak slobodnih radikala što se također stvaraju tijekom infekcije i upalnih stanja. Spirulina pridonosi jačanju odgovora imunosnog sustava protiv virusnih infekcija.

 

Namjena Imuno TF kapsula

Svrha Imuno  kapsula je višestruka i odnosi se na:

  1.  jačanje imuniteta
  2. sprečavanje pojava oportunističkih infekcija
  3. djelovanje kao pomoćnog sredstva kod kroničnih bolesti i u prevenciji autoimunih bolesti.

Namijenjene su kako bržem prolasku trenutačne infekcije, tako i njezinoj prevenciji uz naglasak na infekcije virusnog podrijetla.

 

Način primjene Imuno TF kapsula i Imuno Formule 

Imuno TF kapsule i Imuno Formula primjenjuju se dva puta dnevno, ujutro i navečer, poželjno na prazan želudac. Ritam primjene kapsula treba biti „pulsni“, što bi podrazumijevalo da se prilikom primjene kapsula rade pauze. U skladu s time, postoje dva modela primjene kapsula:

  1. od ponedjeljka do petka, a zatim subota i nedjelja pauza
  2. cijeli tjedan, svaki dan tijekom 14 dana. Zatim se iduća kura provodi sljedeći mjesec, minimalno nakon 14 dana pauze.

 

Imuno TF kapsule i Imuno Formula izrađuju se i izdaju temeljem privatnog liječničkog recepta, a za sve ostale detalje slobodno nam se obratite.

 

Autor teksta Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka