Besplatna dostava iznad 35,00 €.

Sindrom Alise u zemlji čudesa

Britanski je književnik Lewis Caroll, iako se kasnije ispostavilo da je riječ o pseudonimu, 1865. godine napisao knjigu koja je imala značajan utjecaj na popularnu kulturu – Alisa u zemlji čudesa. Tako su brojni pojmovi iz navedene knjige postali sastavnim dijelom popularnog diskursa, poput „boravka u zemlji čudesa“, dok je njeno objavljivanje predstavljalo udaranje temelja novog književnog žanra – fantastike.

Knjiga govori o djevojčici Alisi koja susreće Bijelog zeca na obali rijeke te ga prati kroz zečju rupu u potpuno drugačiji svijet. Odjednom se nađe u fantastičnom svijetu gdje upoznaje niz likova i prolazi kroz različite (relativno nepovezane) situacije. Alisa se, kako priča napreduje, svako toliko smanjuje/povećava tako što pojede kolače i gljive ili pak ispije vodu iz boce. Priča završava tako da se Alisa budi i shvaća da je zapravo sve bio san.

Koliko je knjiga ostavila utjecaja na suvremeno društvo u prilog ide i činjenica s se određena stanja u medicini opisuju pojmovima iz knjige. Tako se jedan od sindroma naziva upravo sindromom Alise u zemlji čudesa.

Sindrom Alise u zemlji čudesa zapravo predstavlja skup simptoma kod kojih dolazi do iskrivljene percepcije vlastitog tijela ili predmeta koji se nalaze u neposrednoj blizini. Tako osoba ima osjećaj da je veća ili manja no što zapravo je, odnosno da je određeni dio njena tijela veći ili manji. Jednako tako može biti iskrivljena percepcija i predmeta u blizini – osoba ih može percipirati većima ili manjima, ali i bližima ili udaljenijima no što jesu.

Kao uzrok ovog neobičnog i rijetkog simptoma navode se promjene u mozgu – pretpostavlja se da dolazi do neuobičajene električne aktivnosti što mijenja prokrvljenost samog mozga. Do promjene električne aktivnosti mogu dovesti brojni faktori poput migrena, infekcija (posebice Epstein-barr virus), ali i nasljedni faktori (genetika). Epilepsija, tumori i zlouporaba psihoaktivnih droga također su potencijalni uzroci pojave sindroma Alisa u zemlji čudesa.

U trenutku kada dođe do pojave simptoma, on traju od nekoliko minuta do pola sata nakon čega prolaze sami od sebe. Tipični simptomi su mikropsija (percepcija predmeta manjima no što jesu) i makropsija (percepcija predmeta većima no što jesu), a može biti riječ i o pelopsiji (percepcija predmeta bliže no što jesu) te kleopsiji (percepcija predmeta daljima no što jesu).

Određeni znanstvenici sindrom Alise u zemlji čudesa smatraju podtipom migrene, dok ga drugi vide kao oblik aure koja je također sastavni dio migrena. Zasad lijeka još uvijek nema.

Postoje određeni zapisi kako je Caroll bio sklon jakim migrenama pa se otvara mogućnost da je i on sam bolovao od sindroma Alise u zemlji čudesa, što je poslužilo kao inspiracija za pisanje knjige.

Tekst napisao: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka

Literatura:

Weissenstein A, Luchter E, Bittmann MA. Alice in Wonderland syndrome: A rare neurological manifestation with microscopy in a 6-year-old child. J Pediatr Neurosci. 2014, 9, 303-304.

Podijeli:

Pročitajte još i...