Besplatna dostava iznad 35,00 €.

Prva članica EU koja je legalizirala kanabis

Dana 14. prosinca 2021. godine malteški je parlament legalizirao primjenu kanabisa, i to simbolično u 4:20 sati popodne. Donesenom odlukom Malta je službeno postala prva država Europske unije gdje je legalizirano uzgajanje kanabisa, kao i njegova uporaba u osobne svrhe. Iako mnogi misle kako je primjena kanabisa u Nizozemskoj legalizirana, važno je napomenuti kako Nizozemska tolerira njegovu primjenu tek u određenim okolnostima. Međutim, pravno gledano, njegova primjena nije opće dopuštena.

Malteški parlament donio je odluku kako je dopušteno nositi 7 grama kanabisa i uzgajati do maksimalno 4 biljke kod kuće. Odluka će se provoditi putem nevladinih organizacija za distribuciju kanabisa. Jedna osoba može maksimalno biti član jedne organizacije koja će distribuirati sjemenke kanabisa, ali i sam kanabis sukladno važećim propisima.

Međutim, još uvijek nije dopušteno pušenje kanabisa na javnim mjestima, kao ni njegovo uživanje pred maloljetnicima.

Poticaj za legalizaciju primjene kanabisa zasigurno je odluka UN-a od prošle godine kojom je kanabis prepoznat kao sirovina s terapijskim potencijalom.

Kada je riječ o terapijskom potencijalu kanabisa, četiri su indikacije za uprabu medicinskog kanabisa. Među njima su ublažavanje spasticiteta kod multiple skleroze te smanjenje boli, mučnine i povraćanja kod onkoloških bolesnika. Osim toga, primjenjuje kod kaheksije među oboljelima od AIDS-a te osoba s dijagnosticiranom epilepsijom.

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka

Podijeli:

Pročitajte još i...