Besplatna dostava iznad 35,00 €.

Novi lijek za kroničnu migrenu

Američka Agencija za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Administration, FDA) 28. listopada 2021. godine odobrila je atogepant, novi lijek za terapiju kroničnog oblika migrene.

Američka Agencija za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Administration, FDA) nedavno je odobrila novi lijek namijenjen terapiji kroničnog oblika migrene. Riječ je o lijeku atogepant koji je poznat i po zaštićenim nazivom Qulipta.

Lijek djeluje kao CGRP antagonist, a provedena klinička istraživanja pokazuju kako smanjuje učestalost migrena kod kronične bolesti za više od 50 %. Namijenjen je prevenciji pojave migrenoznih napada, a koristi se jedanput dnevno u obliku tablete.

Receptor peptida povezanog s kalcitoninskim genom (engl. calcitonin gene-related peptide, CGRP) dugački je naziv za proteinsku strukturu koja je sastavni dio ljudskog živčanog sustava. CGRP je, prema trenutačnim saznanjima, uključen u patofiziologiju migrenoznog napada – od pojave boli za vrijeme napada pa sve do vazodilatacije (širenja krvnih žila) u mozgu.

Provedena istraživanja pokazala su kako se razine CGRP-a povećavaju za vrijeme migrenoznog napada, dok se nakon prolaska napada i ublažavanja glavobolje njihova razina vraća u normalu. Osim toga, provođen je i drugi tip istraživanja – CGRP se intravenskom infuzijom ubrizgao ispitanicima, nakon čega je došlo do pojave inducirane glavobolje nalik migreni. Temeljem navedenih istraživanja postavlja se pretpostavka kako je upravo CGRP odgovoran za migrenozni napad i karakterističnu glavobolju.

Atogepant djeluje kao antagonist CGRP-a (lijek sprječava funkcioniranje proteina), čime prevenira pojavu migrenoznog napada. Međutim, on nije prvi antagonist CGRP-a na tržištu.

Na području Republike Hrvatske zasad su registrirani samo lijekovi koji se moraju primjenjivati u obliku injekcije supkutano (poput erenumaba i galcanezumaba). Stoga registracija lijeka koji se koristi „na usta“ uvelike olakšava pacijentima redovitu primjenu čineći ju manje invazivnom.

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka

Podijeli:

Pročitajte još i...