Zašto mentol uzrokuje osjećaj hladnoće?
Jeste li se ikada zapitali zašto mentol uzrokuje osjećaj hladnoće? Kada pojedemo bombon ili sažvačemo žvakaću na bazi mentola, osim specifičnog okusa, u ustima se prožmima osjećaj hladnoće. Novo istraživanje možda daje odgovor na to pitanje.
Sisavci prvenstveno osjećaju hladnoću prilikom pada temperature u okolišu. Međutim, postoje i određeni spojevi koji dovode do istog osjećaja kada dođu u kontakt s kožom. Jedan od njih je mentol.
Znanstvenici su dokazali kako mentol, kao malena organska molekula, ima sposobnost vezanja za receptor TRPM8 na osjetnim neuronima. Istina, prethodna rečenica je malo komplicirana, stoga ju idemo razjasniti.
Površina naših stanica obavijena je dvoslojnom membranom koja kao primarnu funkciju ima zaštitu unutrašnjosti stanice od vanjskih utjecaja. Tako membrana sama po sebi ne propušta molekulu mentola u unutrašnjost.
Međutim, u samu membranu uronjene su određene strukture koje ipak dopuštaju ulazak određenih molekula i iona (pozitivno ili negativno nabijenih atoma). Tako postoji receptor (struktura na stanici) koja se zove TRPM8. Za taj receptor vezuje se molekula mentola.
U trenutku kada se molekula mentola veže za TRPM8, dolazi do promjene u strukturi receptora. Možemo reći da se on otvara i počne propuštati ione u stanicu. Međutim, zašto je to bitno?
Propuštanjem iona, stvara se razlika u naboju na površini i u unutrašnjosti stanice. Ta razlika u naboju dovodi do formiranja kratkog impulsa koji ima sposobnost putovanja živčanim stanicama sve do mozga. Jednostavno rečeno, vezivanje mentola za površinu stanice stvara informaciju koja odlazi u mozak, a on ju percipira kao osjećaj hladnoće.
Osim razumijevanja načina na koji mentol uzrokuje specifičan osjećaj hladnoće, razjašnjavanje funkcioniranja receptora TRPM8 može otvoriti put dizajniranju novih spojeva koji će ostvariti analgetski učinak na koži.