Povratak na listu
24.08.2022.

Postoje neke naznake, iako još uvijek nisu dobile egzaktnu znanstvenu potvrdu, kako su muškarci skloniji ubodima komaraca od žena. Jednako tako, pretpostavlja se kako će komarac kao vlastitu žrtvu prije odabrati odraslu osobu nego dijete. Navedeni fun fact ima i logično objašnjenje, što će se iznijeti u nastavku članka.

Donosimo vam objašnjenje zašto nastaje reakcije na ugriz komarca, kako spriječiti ubod komarca te ublažiti alergiju na ugriz komarca.

 

KOMARCI SU NAJAKTIVNIJI OD SVIBNJA DO LISTOPADA

Tri najvažnija roda komaraca koji se smatraju prijenosnicima bolesti su Anopheles, Culex i Aedes. Početak sezone komaraca smatra se kraj svibnja, a njezin kraj na našem području otprilike listopad. Međutim, ukoliko je godina toplija, njihova se aktivnost može i produljiti, tako da je teško ekskluzivno reći od tada i tada komarci prestaju gristi.

Komarci svoja gnijezda rade u blizini stajaćih voda. Razlog tomu je što su komarci veći dio svog života usko vezani uz vodu – jajašca polažu u vodenom okruženju iz kojih se razvijaju larve. Stoga je važno u vlastitom okruženju mijenjati ustajalu vodu (poput one u teglama s biljkama, odvodima iz  klima, minibazenima i slično).

UGRIZ KOMARCA NAJČEŠĆE ISKUSE ODRASLI MUŠKARCI

Ženke su te koje stvaraju nelagodu ljudima – kako bi osigurale proteine za razvoj vlastitih jajašaca, hrane se krvlju različitih žrtvi, od čovjeka do životinja. Način na koji „prepoznaju“ gdje se nalazi žrtva temelji se na olfaktornim doživljajima (prepoznavanjem temeljem njuha) – primarno osjete prisutnost ugljikova dioksida i laktatne kiseline na površini kože, što ih privuče do nje i osigura „hranjenje“. Provedene studije pokazuju kako komarci imaju veću sklonost prema osobama s većom aktivnosti žlijezda znojnica, zbog čega je za očekivati da će prije napasti odraslu osobe, a ne djecu. Osim toga, postoje podaci kako su osobe sklone konzumaciji alkohola također učestalije žrtve tih krvopija.

 

UGRIZ KOMARCA DOVODI DO ALERGIJSKE REAKCIJE UNUTAR 30 MINUTA

Ugriz komarca sam po sebi ne osjeća se i ne boli. Kako bi lakše isisala krv, ženka komarca prilikom uboda ispušta slinu koja sadrži spojeve odgovorne za širenje žila na lokalitetu (vazodilatirajući učinak), smanjenje koagulacije krvi (antikoagulativni učinak) i smanjenje sljepljivanja trombocita (antiagregcijski učinak). Da slina ne sadrži navedene spojeve, krv koju komarac isisava trenutačno bi se zgrušala te ga usmrtila.

Međutim, proteini iz sline, kao što osiguravaju komarcu potrebnu krv, jednako tako u ljudskom organizmu pokreću alergijsku reakciju.

Ukoliko je komarac određene vrste prvi put ugrizao osobu, alergijska reakcija nastupit će odgođeno – vrhunac oteknuća i svrbeža nastupit će otprilike 24 sata nakon uboda. Kod ponovljenih uboda iste vrste komarca reakcija će postići svoj vrhunac unutar 30 minuta i bit će blaža. Stoga nije za čuditi se kako su djeca u cjelini daleko osjetljivija na ubode komaraca nego odrasli ljudi – za odrasle kažemo kako su desenzitizirani.

Prilikom razvoja reakcije na ubod komarca glavnu ulogu igra histamin koji dovodi do oticanja, svrbeži i topline navedenog područja. Ukoliko osoba češe mjesto uboda, histamina lokaliziran na mjestu uboda se rasipa te se svrbež i oteknuće širi kožom. Ako se pak osoba raščeše do krvi, javlja se rizik od razvoja infekcije.

 

SIMPTOMI UGRIZA KOMARCA

Ugriz komaraca u većini slučajeva je benigni te uključuje neke od tipičnih simptoma:

  1. izbočine na koži crvene boje ili boje kože
  2. otok
  3. svrbež
  4. bol
  5. tvrde izbočine na koži koje se javljaju dan nakon uboda
  6. crne točkice poput masnica

 

U rijetkim slučajevima moguće su i komplikacije koje se javljaju nakon uboda komaraca, a one uključuju:

  1. oticanje područja uboda

  2. oticanje limfnih čvorova

  3. povišenu tjelesnu temperaturu

  4. osip

  5. pojavu bolesti čiji su vektori komarci (malarija, bolest zapadnog Nila, žuta groznica, chikungunya groznica i sl.)

 

KAKO SPRIJEČITI I UBLAŽITI UGRIZ KOMARCA

Prevencija razmnožavanja komaraca primarno se temelji na javnozdravstvenim mjerama zaprašivanja zahvaćenih područja. Osim toga, potrebno je mijenjati stajaće vode svakih nekoliko dana (primjerice, vodu u teglama za biljke, minibazenima, vodu iz klime i sl.).

Što se tiče medicinskih preparata, prevencija se temelji na uporabi repelenata koji će maskirati miris tijela (ugljičnog dioksida, laktatne kiseline i sl.) te ujedno svojim intenzivnim mirisom „otjerati“ krvopije.

Kao vid pomoći nakon uboda i postignute reakcije, studije pokazuju da je kod odraslih osoba najučinkovitija primjena cetirizina u dozi od 10 mg. Ako su u pitanju djeca, tada je prva linija primjena loratadin. Primjena cetirizina ponekad može imati i ulogu prevencije u trenucima kada osoba ide u problematična područja.

Osim toga, postoji niz krema i gelova koji lokalno djeluju na umirenje alergijske reakcije. Time skraćuju vrijeme trajanja, ali i intenzitet same reakcije na ubod.

 

PRIRODNA RJEŠENJA KAKO SPRIJEČITI I UBLAŽITI UGRIZ KOMARCA

Puressentiel Anti-pique linija proizvoda namijenjena je zaštiti cijele obitelji od uboda insekata, a temelji se na aktivnim sastojcima biljnog podrijetla.

 

Za novorođenčad stariju od 6 mjeseci i djecu namijenjen je Puressentiel Anti-sting spray za bebe i djecu koji će, zahvaljujući eteričnom ulju limunskog eukaliptusa, štititi djecu od uboda komaraca i ostalih insekata.

 

Ukoliko je kod novorođenčadi starije od 6 mjeseci i djece već došlo do uboda, tada preporučamo primjenu Puressentiel Anti-sting soothing dječju kremu protiv uboda koja će umirujućim učinkom ublažiti svrbež i peckanje uzrokovane ubodom komaraca i ostalih insekata.

 

 

 

Druga opcija za prvu pomoć nakon uboda komaraca i ostalih insekata kod odraslih i djece je Puressentiel Anti sting repellent roll-on. Zahvaljujući kombinaciji 11 eteričnih ulja, na prirodan način umiruje i ublažava iritaciju uzrokovanu ubodima insekata.

 

 

 

Zoom OFF predstavlja novu generaciju repelenta za zaštitu od komaraca i ostalih insekata. Temelji se na djelatnoj tvari koja se naziva ikaridin, a u svom ga sastavu sadrži 20 %. Ikaridin je spoj sintetiziran u Europi, a istraživanja su pokazala kako repelentni učinak ostvaruje dulje od konkurencije – čak 12 do 14 sati od nanošenja uspješno odbija komarce i ostale insekte. Mogu ga koristiti trudnice i djeca starija od 2 godine.

 

 

 

 

Nešto drugačiji oblik rješavanja problema uboda komaraca i ostalih insekata nudi Bite Away uređaj. Temelji se na toplinskom principu koji ublažava bol, svrbež i otok. Patentiran je u Njemačkoj, a može se primjenjivati kod odraslih, djece i trudnica. 

 

 

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag. pharm.