Povratak na listu
29.09.2020.

Degenerativne bolesti – osteoartritis, starenje, ozljede kod pretjeranih napora prilikom aktivnosti dovode do sustavne degeneracije zglobova te smanjenja mogućnosti obnove i očuvanja njihove strukture.

Sastavni dijelovi zgloba koji se najčešće oštećuju jesu kosti i zglobna hrskavica, koja omogućava zglobnu pokretljivost i fleksibilnost te ublažava opterećenja.

 

Budući da degenerativne promjene zglobova značajno otežavaju i remete svakodnevni život, čest upit s kojim se pacijenti obraćaju ljekarniku za savjet jest kako ublažiti bol i povećati pokretljivost zglobova.

Kroz zdravu prehranu i način života možemo očuvati i održati normalnu funkciju zglobova. Izbjegavanje prekomjerne tjelesne težine rasterećuje zglobove, kao i svakodnevna tjelesna aktivnost vježbama koje ne opterećuju zglobove, poput pješačenja i plivanja. Upotreba posebne sportske odjeće i obuće, praktičnih pomagala poput štake ili štapa rasterećuje oštećene zglobove te olakšava svakodnevni život.

 

 

 

 

Uz ove nefarmakološke mjere savjetuje se suplementacija dodacima prehrani koji sadrže tvari za koje postoje dokazi da mogu ublažiti bol i povećati pokretljivost. Na tržištu dolaze kao višekomponentni pripravci tvari koje međusobno imaju sinergistički učinak i snažnije djelovanje. Najčešće korištene tvari za usporavanje oštećenja zglobne hrskavice i njezinu obnovu jesu glukozamin i kondroitin.

Glukozamin povećava sintezu glikozaminoglikana koji se nalazi u hrskavici te ostvaruje protuupalni učinak. U dodacima prehrani dolazi kao glukozamin sulfat ili hidroklorid. Glukozamin hidroklorid nema sulfatnu grupu i ima čistoću od 99 %, tako da 1500 mg hidroklorida odgovara 2068 mg sulfata.

Kondroitin se prirodno nalazi u sastavu hrskavice. Kliničkim studijama potvrđeno je da upotreba kondroitin sulfata dovodi do smanjenja boli, poboljšanja pokretljivosti zglobova, usporavanja propadanja hrskavice kod osteoartritisa, smanjenja upale.

Ovakav oblik prevencije i liječenja siguran je i netoksičan čak i kod dugotrajne upotrebe. Iznimno, potreban je oprez kod osoba alergičnih na školjkaše i ne preporuča se istodobna primjena uz antikoagulanse zbog potencijalne interakcije.

Dodaci prehrani koji sadrže izvore hijaluronske kiseline i kolagena, koji djeluju na sinovijalnu tekućinu i mišiće, u kombinaciji s prethodno navedenim glukozaminom i kondroitinom, djeluju sveobuhvatno na sve zglobne strukture te postižu superiorniji učinak u odnosu na standardnu kombinaciju glukozamina i kondroitina. Sastojci poput kolagena i polisaharida djeluju sinergistički s visokim koncentracijama hijaluronske kiseline i pojačavaju njen učinak te se tako postiže bolji biološki učinak od samo fermentirane hijaluronske kiseline, što dovodi do bolje pokretljivosti zglobova i snažnijih mišića.

Vitamin C redovito se nalazi u ovakvim kombinacijama zato što doprinosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju i hrskavice.

Osim savjetovanja o nefarmakološkim mjerama i preporuke odgovarajućeg dodataka prehrani važna uloga ljekarnika jest u prepoznavanju i savjetovanju rizičnih bolesnika da bi se kod bolesnika koji već osjećaju simptome degenerativnih promjena usporile daljnje promjene na zglobnim strukturama. Ponavljajući bolovi, bolovi u novim zglobovima ili pojava crvenila i otekline kao simptoma upale znakovi su za upućivanje bolesnika liječniku. Ljekarnik se pri izboru odgovarajućeg dodatka prehrani treba voditi saznanjima iz kliničkih studija o tome da kombinacije koje u sastavu imaju tvari koje osim na zglobnu hrskavicu djeluju i na druge strukture poput kostiju, mišića i sinovijalne tekućine imaju sveobuhvatniji učinak te tako učinkovitije usporavaju progresiju bolesti.

 

Autor: Marinko Plazanić, mag. pharm. 

Ljekarne Deltis Pharm