Povratak na listu
12.08.2021.

Ukoliko se pogleda statistika učestalosti pojedinih tipova infekcija, nije čak ni toliko neočekivano da ćemo infekcije mokraćnog sustava pronaći na drugom mjestu, odmah iza infekcija dišnog sustava. I zaista, ako ne spadate u onu veliku skupinu ljudi koja je osjetila infekciju urinarnog trakta, zasigurno poznajete ili imate u bližoj okolini nekoga tko je. Međutim, znate li kako pomoći sebi i/ili drugima?

 

ŠTO SU UROINFEKCIJE I KAKO IH DIJELIMO?

Uroinfekcije se još nazivaju infekcijama mokraćnog sustava ili infekcijama urinarnog trakta. Kao što sam naziv kaže, mokraćni sustav  (inače sterilan) kontaminira se bakterijama ili gljivicama, pri čemu se razvija infekcija i upala. One se mogu dijeliti na dva načina: na komplicirane i nekomplicirane ili pak prema organu koji zahvaćaju (infekcije gornjeg ili infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava). Važno je naglasiti kako su kandidati za samoliječenje samo i isključivo nekomplicirane uroinfekcije, a to su u najvećem broju slučajeva infekcije donjeg dijela urinarnog trakta (poznatije i kao cistitis, odnosno upala mokraćnog mjehura). Svi ostali tipovi uroinfekcija zahtijevaju liječničku intervenciju.

 

PRIANJANJE JE KLJUČNI KORAK UROINFEKCIJE

Do nekomplicirane uroinfekcije dolazi u onom trenutku kada određeni patogeni mikroorganizam pronađe svoj put do mokraćnog sustava i krene ga zaposjedati. Kako je analni otvor izvor mikroorganizama, oni postupno mogu prijeći od analnog otvora do otvora mokraćne cijevi, odakle se uspinju sve do mokraćnog mjehura te uzrokuju infekciju. Upravo je to jedno od objašnjenja zašto su žene sklonije uroinfekcijama od muškaraca – put koji mikroorganizmi moraju prijeći od analnog otvora do otvora mokraćne cijevi daleko je kraći u žena nego u muškaraca. Stoga su i uroinfekcije učestalije u žena – otprilike od 40 do 60 % žena podlegne barem jednoj uroinfekciji tijekom života, što je 50 puta češće nego u muškoj populaciji.

Nakon što se patogeni mikroorganizmi uzdignu do mokraćnog mjehura, vlastitim strukturama se vezuju za unutarnju površinu mjehura. Vezivanje, prianjanje, odnosno adherencija, smatra se ključnim korakom u razvoju infekcije – u tom se trenutku javlja mogućnost razmnožavanja mikroorganizama po unutarnjoj površini mjehura, oštećenja stanica te razvoja upale (tzv. cistitis). Stoga je ideja današnje terapije nekompliciranih uroinfekcija spriječiti prianjanje bakterija na unutarnju stijenku mokraćnog mjehura. Može se reći da smo u tome uistinu uspješni.

 

 

PREVENCIJA JE POČETAK I KRAJ SVEGA

Prevencija uroinfekcija temelji se na tzv. nefarmakološkim mjerama. To su sve aktivnosti usmjerene na sprečavanje i/ili izlječenje bolesti, a koje ne uključuju primjenu lijekova i dodataka prehrani. To je posebice važno osobama koje boluju od rekurentnih uroinfekcija – infekcija mokraćnog sustava koje se ponavljaju dva ili više puta tijekom 6 mjeseci, odnosno tri ili više puta tijekom godine dana.

Međutim, nikada ne smijemo podcijeniti ni zanemariti moć i važnost životnog stila i navika. Stoga treba obratiti pozornost na koje načine se mogu spriječiti uroinfekcije.

 

  • unositi dovoljno tekućine

Veći unos tekućine znači i veći volumen mokraće te učestalo obavljanje male nužde. Što osoba češće ide na toalet, to znači da joj se češće mokraćni sustav ispire od mikroorganizama koji se nastanjuju na njegovim površinama.

  • redovno prazniti mjehur

Trebalo bi izbjegavati odgađanje na toalet. Znanstvena su istraživanja pokazala kako žene koje „trpe“ i do sat vremena nakon javljanja nagona za mokrenjem imaju daleko veći rizik od razvoja uroinfekcija.

  • prazniti mjehur nakon spolnog odnosa

Spolni odnos pridonosi migraciji mikroorganizama uzduž mokraćnog sustava, stoga je preporuka prazniti mjehur nakon spolnog odnosa kako bi se opet ti isti mikroorganizmi „isprali“ iz mokraćnog sustava.

  • adekvatna kontracepcija

Određena kontracepcija pridonosi pojavi uroinfekcija. Riječ je o spermicidnim gelovima koji narušavaju normalnu vaginalnu mikrofloru, čime pridonose razvoju uroinfekcija. Naime, vaginalna mikroflora sama po sebi jedan je od „obrambenih“ faktora jer održava kiselost tog područja (niski pH), što otežava razmnožavanje i nastanjivanje patogenih mikroorganizama. Ako je flora narušena, smanjuje se kiselost okruženja te se otvara mogućnost nastanjivanja patogenih mikroorganizama. Također, rizični oblik kontracepcije kada je riječ o uroinfekcijama je i dijafragma. Poželjno bi bilo koristiti kondome, kontracepcijske pilule i sl.

  • nositi pamučno donje rublje

Sintetika često iritira intimno područje, što pridonosi razvoju uroinfekcija. Stoga je preporuka zamijeniti ga pamučnim.

 

  • nakon velike nužde oprati se vodom i sapunom

Nakon veće nužde potrebno je oprati analno područje kako bi se spriječila migracija patogenih mikroorganizama prema otvoru mokraćne cijevi i razvila uroinfekcija.

 

ZLATNI STANDARD I INOVATIVNA TERAPIJA

Uz nefarmakološke mjere koje su početak i kraj svakog stanja, uroinfekcije se mogu liječiti, ali i prevenirati određenim proizvodima. Važno je razlikovati što koristiti u kojem slučaju, ali i kako pravilno primjenjivati.

 

Eterična ulja – tradicionalna inovativnost

Za eterična ulja ne može se reći da su nešto posebna inovativna upravo iz razloga što je njihova primjena već odavno poznata – od tretiranja prehlada i ostalih infekcija dišnog sustava do osvježivanja mirisa prostorije u kojoj osoba boravi. Međutim, ono što je inovativno u priči o eteričnim uljima upravo je njihova primjena u tretiranju infekcija urinarnog trakta.

Studije provedene unazad nekoliko godina još su jednom potvrdile antimikrobni potencijal eteričnih ulja, i to u slučaju urinarnih infekcija. U istraživanjima su se ispitivala eterična ulja različitih biljnih vrsta, a znanstvenici su došli do spoznaja koja su eterična ulja učinkovitija kada je prisutan problem uroinfekcija.

Eterična ulja su hlapljivi i mirisni biljni produkti koji u svojem sastavu imaju niz spojeva različite kemijske strukture. Eterično ulje svake biljke razlikuje se upravo po spojevima koje sadrži, a jednako tako može se reći kako u svakom tipu eteričnog ulja postoji jedan ili nekoliko spojeva koji su dominantni – zastupljeni u većem omjeru u odnosu na druge.

U eteričnom ulju cimetovca dominantan spoj je trans-cinamaldehid čiji je miris svima poznat – onaj na začin cimeta. Provedene studije pokazale su da upravo navedeni spoj sprečava nastajanje biofilma, što predstavlja jedan od uzroka ponavljajućih uroinfekcija.

Određena istraživanja pokazala su kako eterična ulja čajevca, timijana i divljeg mažurana pokazuju najjaču antimikrobnu aktivnost, stoga se i smatraju najučinkovitijima kod uroinfekcija. Spojevi timol i karvakrol koji se nalaze u njihovu sastavu zaslužni su za sprečavanje razvoja biofilma, što ujedno pridonosi smanjenju učestalosti ponavljajućih uroinfekcija.

 

Medvjetka

Medvjetka se smatra zlatnim standardom za tretiranje uroinfekcija. Zbog svog specifičnog fitokemijskog sastava koji uključuje arbutin i metilarbutin, ostvaruje uroantiseptički učinak – u mokraćnom mjehuru djeluje kao antiseptik, odnosno uništava mikroorganizme.

No, potrebno je imati u vidu kako pravilno primjenjivati medvjetku. Prije svega, njezina djelotvornost opada u kiselom urinu, stoga prilikom terapije medvjetkom treba izbjegavati hranu koja zakiseljuje urin (slatkiši, gazirana slatka pića, crveno meso i sl.).

Osim arbutina i metilarbutina koji su važni za djelovanje medvjetke, u svom sastavu sadrži i skupinu spojeva koje se nazivaju trjeslovine. One se otapaju u toploj vodi, što znači da se prilikom izrade čaja od medvjetke otapaju iz listova. Kada se popiju, otopljene trjeslovine oblažu sluznicu želuca pa mogu uzrokovati grčeve. Stoga bi se, ukoliko se medvjetka koristi u obliku čaja, čaj trebao raditi s prokuhanom vodom ohlađenom na sobnoj temperaturi (u tom slučaju govorimo o maceratu). Druga opcija je primjena tableta, fitostandardiziranih pripravaka i drugih oblika medvjetke koji u svom sastavu ne sadrže trjeslovine.

Medvjetka se ne smije kombinirati s vitaminom C i brusnicom jer oni poništavaju njezin uroantiseptički učinak.

Dnevna doza medvjetke koja bi se trebala koristiti standardizirana je prema udjelu arbutina u proizvodu, a iznosi od 400 do 800 mg arbutina dnevno. Ako je riječ o čaju, to bi značilo od 10 do 12 grama listova medvjetke dnevno podijeljeno u 3 do 4 doze. Veliki problem je što je većina proizvoda subdozirana, tako da je važno odabrati onaj pravi.

Medvjetku ne smiju konzumirati trudnice.

 

 

D-manoza-– „molekula kameleon“

D-manoza inovatnivni je oblik tretiranja, ali i prevencije uroinfekcija. Po svojoj strukturi slična je strukturama koje se nalaze na unutarnjoj površini mokraćnog sustava, što je temelj njezina djelovanja. Iz tog se razloga vezuje za patogene bakterije, točnije za dijelove kojima se bakterije vezuju za površinu mokraćnog sustava. Kako su nakon vezivanja D-manoze te strukture na bakterijama „zauzete“, one se više ne mogu vezati za površinu mokraćnog mjehura pa se jednostavno iz njega ispiru uriniranjem. To je izuzetno jednostavan, ali i učinkovit princip tretiranja i prevencije uroinfekcija.

Međutim, u primjeni D-manoze treba voditi računa o dozi. Ako govorimo o prevenciji, tada je potrebno koristiti 2 grama D-manoze dnevno u jednoj ili podijeljeno u dvije doze. Što se tiče tretiranja uroinfekcija, situacija je nešto drukčija: valja koristiti 3 grama D-manoze podijeljeno u dvije doze tijekom tri dana, a zatim 1,5 gram dnevno sljedećih 10 dana.

 

Probiotici– prirodna barijera

Jedan od temelja prevencije uroinfekcija je primjena probiotika. Već je napomenuto kako je zdrava vaginalna flora temelj zaštite organizma od infekcija urinarnog trakta jer održava kiselu sredinu. Takva sredina nepovoljna je za razvoj i širenje patogenih mikroorganizama, čime je ostvarena zaštita. Međutim, ako je vaginalna flora narušena, otvoren je put razvoju infekcije.

Vaginalnu floru u najvećoj mjeri tvore laktobacili – bakterije roda Lactobacillus. Stoga je primjena probotika na bazi laktobacila učinkovit način održavanja normalne vaginalne flore i prevencije uroinfekcija. Provedena istraživanja pokazala su kako su najučinkovitiji probiotici oni koji sadrže bakterijske sojeve Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus fermentum RC-14.

 

Brusnica– koncentrat je nužan

U ljekarni se može naći izuzetno veliki broj proizvoda na bazi brusnice – biljne vrste koja se etablirala kao novi standard u prevenciji uroinfekcija. Brusnica u svom sastavu sadrži skupine spojeva pod nazivom antocijani/proantocijanidini za koje su istraživanja pokazala da djeluju antiadhezivno, što znači da se vezuju za uropatogene bakterije i onemogućavaju njihovo prianjanje za površinu mokraćnog sustava. Potom se bakterije ispiru iz organizma i na taj se način prevenira razvoj uroinfekcije.

Najveći problem kod brusnice je doza – proizvodi trebaju biti standardizirani. Većina njih je poddozirana, stoga je preporuka uzimati koncentrat brusnice.

Brusnicu mogu konzumirati trudnice i djeca.

 

NAŠE PREPORUKE

Prva preporuka, ukoliko se susrećete s ponavljajućim uroinfekcijama, je promjena životnog stila i pridržavanje svih nabrojanih nefarmakoloških mjera. One će biti temelj održavanja zdravlja, a to valja nadograditi dodacima prehrani. Kada je riječ o dodacima prehrani, preporuka ovisi o potrebama – je li riječ o tretiranju uroinfekcija ili njihovoj prevenciji.

 

Tretiranje postojeće uroinfekcije

Za tretiranje postojeće uroinfekcije naša preporuka je fitostandardizirani pripravak od medvjetke, tzv. EPS-a (fr. extraits de plantes fraîches standardisées). EPS-ovi su biljni ekstrakti koji imaju točan, pouzdan i poznat udio fitoaktivnih tvari, čime je osigurana pravilna doza. Uporaba EPS-a od medvjetke nije namijenjena mlađima od 18, trudnicama i dojiljama.

U svojem sastavu nemaju trjeslovine, stoga je izbjegnut rizik od neželjenih nuspojava.

Obratite se našim ljekarnicima oko odabira najprikladnije formulacije pripravaka medvjetke koje su registrirane kao lijek pa ih stoga ne možemo ovdje imenovati.

 

Prevencija ponavljajućih uroinfekcija

U tretiranju uroinfekcija preporuča se koristiti i eterična ulja koja imaju antimikrobni učinak. Ulja se mogu koristiti u dva oblika – kapsulama koje se uzimaju „na usta“ i vagitorijima koji se primjenjuju lokalno.

Vagitorije na bazi eteričnih ulja Ljekarne Rijeka izrađuju u vlastitim laboratorijima, a u svom sastavu sadrže eterično ulje čajevca, ravensare i ružina drva. Koriste se tijekom 10 dana na način da se jedan vagitorij primjenjuje u rodnicu jedanput dnevno, navečer.

Arkoroyal Cys-Control Flash Confort Urinaire su kapsule na bazi brusnice i vrijeska te eteričnih ulja cejlonskog cimetovca, niaulija, ružmarina i primorskog vrijeska. Kapsule s biljnim ekstraktima i s eteričnim uljima su razdvojene, tako da se uzima po jedna kapsula iz svake skupine dvaput dnevno. Terapija traje 5 dana, a zahvaljujući kombinaciji biljnih ekstrakata i eteričnih ulja, Cys-Control Flash Confort Urinaire obuhvaća antibakterijski (bakterije), antivirusni (virusi) i antimikotski (gljivice) učinak.

 

Prevencija ponavljajućih uroinfekcija

Ponavljajuće uroinfekcije problem su koji zahtijeva temeljitiji pristup. Osim nefarmakoloških mjera, u trenutku kada nije prisutna infekcija, osobi koja je sklona ponavljajućim infekcijama naša preporuka je kombinacija probiotika i D-manoze.

Probiotik Bio-Kult Pro-Cyan u svojem sastavu, osim laktobacila, sadrži i ekstrat ploda američke brusnice te vitamin A. Osim što laktobacili pridonose održavanju normalne vaginalne mikroflore, ekstrakt ploda američke brusnice sadrži proantocijane koji sprečavaju bakterije da se vezuju za površinu mokraćnog sustava.

Femidoc UroExpress vrećice na bazi D-manoze mogu se koristiti u slučaju prevencije i tretiranja trenutačne uroinfekcije. Svakako se preporuča iskoristiti period kada nije prisutna uroinfekcija za primjenu D-manoze, a samim time i daljnju prevenciju infekcija.

 

Tekst napisao: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka

 

Literatura:

  1. Afshar K et al. Reducing antibiotic use for uncomplicated urinary tract infection in general practice by treatment with uva-ursi (REGATTA) - a double-blind, randomized, controlled comparative effectiveness trial. BMC Complement Altern Med. 2018, 3, 18, 203.
  2. Das S. Natural therapeutics for urinary tract infections-a review. Futur J Pharm Sci. 2020, 6, 64.
  3. Flores-Mireles AL et al. Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options. Nature reviews microbiology. 2015, 13, 269-284.
  4. McLellan LK, Hunstad DA. Urinary tract infection: pathogenesis and outlook. Trends in molecular medicine. 2016, 22, 946-957.
  5. Smith AL et al. Treatment and Prevention of Recurrent Lower Urinary Tract Infections in Women: A Rapid Review with Practice Recommendations. J Urol. 2018, 200, 1174-1191.
  6. Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. Uva Ursi. 2021.
  7. Uvae ursi folium, 2018, www.ema.europa.eu, pristupljeno 11. 8. 2021.