Povratak na listu
30.08.2019.

 

 

 

 

 

Njega i Zdravlje Stopala: Kako Riješiti Česte Probleme sa Stopalima?

 

Za vrijeme ljetnih dana veliku pažnju posvećujemo zaštiti kože od sunca i njezi kose. No, često zaboravimo jedan bitan dio tijela kojeg također trebamo zaštiti i njegovati – naša stopala.

Iako bi noge i stopala trebali njegovati tijekom cijele godine, za vrijeme ljeta je to posebno bitno. Ne samo zato što su nam u ovo vrijeme stopala izložena pogledu, nego i zato što sunce, plaža, i ljetna obuća mogu prouzrokovati razne probleme sa stopalima.

Tijekom ljeta može se dogoditi da koža na stopalima postane gruba i tvrda, česte su i gljivične infekcije, kurje oči, žuljevi, te otečene i bolne noge. Zbog toga je jako važno da brinemo o našim stopalima kako bi bila zdrava i njegovana.

Ako ste se susreli s nekim od ovih čestih problema sa stopalima, naši savjeti će vam pomoći da ih riješite te naučite pravilno njegovati svoja stopala.

Gruba i Suha Koža na Stopalima

Iako se svi vesele prelasku iz zatvorene obuće u otvorenu, to često dolazi s cijenom. Ljeti koža na stopalima postaje suha, tvrda i zadebljana, a može se dogoditi i da počne pucati.

Gruba koža na stopalima, osim što je estetski neprivlačna, može naštetiti i zdravlju vaših stopala stoga ju je važno pravilno njegovati.

Riješite se Grube Kože na Stopalima u 3 Jednostavna Koraka

Kako bi koža na vašim stopalima bila zdrava, glatka i sjajna, pratite ova tri jednostavna koraka.

  • Napravite Kupku za Stopala

Grubu i tvrdu kožu na stopalima prvo morate omekšati i osvježiti dobrom kupkom. Iako je i sama voda djelotvorna, u svoju kupku možete dodati morsku sol ili eterična ulja. A možete kupiti i gotovu kupku. Preporučujemo vam biljnu kupku za noge Gehwol.

Namočite stopala dok ne postanu mekana, a nakon toga nastavite sa sljedećim korakom.

Ukoliko nemate vremena za namakanje stopala, možete koristiti i Scholl kremu za omekšavanje tvrde kože.

  • Uklonite Grubu Kožu na Stopalima

Sada kada je vaša koža čista i mekana, bitno je ukloniti grubu kožu na stopalima strugalicom. Preporučujemo vam Scholl Wet&Dry strugalicu s kojom jednostavno možete ukloniti tvrdu i staru kožu sa stopala.

  • Hidratizirajte Kožu na Stopalima

Nakon kupke i uklanjanja tvrde kože, vaša stopala će biti glatka i nježna. No bitno je stopala i dubinski nahraniti. Preporučujemo vam Gehwol Lipidro kremu koja je savršena za suhu i osjetljivu kožu na stopalima i održava vlažnost.

 

Znojna Stopala

Ljeti se naša stopala jako znoje što zna biti vrlo neugodno, posebno ako se javi i neugodan miris. Evo što trebate napraviti kako bi izbjegli znojna stopala i neugodan miris.

S obzirom na to da se znojna stopala najčešće javljaju zbog neprikladne obuće, savjetujemo vam da birate obuću od prirodnih materijala u kojima vaša stopala mogu disati.

Preporučujemo vam ljetnu obuću brendova kao što su Baldo, Scholl, i Mediwalk. Radi se o anatomskoj obući koja je iznimno udobna i štiti vaša stopala.

Ako se i dalje javlja znojenje možete probati koristiti i puder za stopala koji će upiti znoj.

Gljivice na Stopalima

Gljivice na stopalima (poznatije kao atletsko stopalo) su jedna od najčešćih gljivičnih infekcija te se većinom javljaju na vlažnoj koži između prstiju i suhoj koži na peti.

Ukoliko ne tretirate gljivice na stopalima na vrijeme, one se mogu proširiti i narušiti vaše zdravlje.

Savjetujemo vam lokalnu primjenu antifungalnih (protugljivičnih) lijekova, neke od kojih možete dobiti u ljekarni bez recepta. A preporučujemo vam i naše fitoaromaterapijske pripravke kao što su ulje za gljivice na noktima na bazi eteričnih ulja čajevca, ulje za gljivice na koži stopala od nevena i ricinusa, te prašak za gljivice na stopalima s eteričnim uljem čajevca.

Također trebate održavati higijenu stopala, nositi kvalitetnu obuću i zdravo se hraniti kako bi izbjegli gljivice na stopalima. 

Kurje Oči i Žuljevi

Osim gljivica na stopalima, kurje oči i žuljevi su još jedan čest problem sa stopalima koji se javlja prilikom trenja ili pritiska na dijelove kostiju u vašim stopalima. Tijekom ljetnih dana smo više aktivni i puno hodamo što može dovesti do ovih problema.

Kurje oči možete najjednostavnije izliječiti korištenjem Scholl flastera za kurje očii, a za žuljeve vam preporučujemo Compeed flastere za žuljeve.

A kako bi izbjegli kurje oči i žuljeve, iznimno je bitno da nosite udobnu obuću odgovarajuće veličine. Veliki izbor anatomske ljetne obuće možete pronaći u Ljekarni Rijeka.

 

Otečene i Bolne Noge

Osjećate tromost i težinu u nogama praćenu oticanjem i bolovima? To je još jedan od čestih problema ljeti s obzirom na to da vrućina uzrokuje širenje krvnih žila i zadržavanje tekućine u vašem organizmu.

Evo kako si možete pomoći ako osjećate da su vam noge teške i otečene.

  • Poboljšajte Cirkulaciju

Jedan od uzroka tromosti u nogama je loša cirkulacija koja se javlja zbog sjedilačkog načina života. Stoga je bitno da osim uživanja u ležećem položaju na plaži, puno plivate i hodate u plitkom dijelu mora zato što uspravan položaj u vodi povoljno djeluje na limfni sustav i poboljšava cirkulaciju. Također se preporučuje tjelovježba, masaža te namakanje stopala u kupki na bazi morske soli.

A možete probati i kapsule na bazi gotu-cole za bolju cirkulaciju i jačanje vena koje kapsuliramo u Ljekarni Rijeka.

  • Nadoknadite Elektrolite u Vašem Organizmu

Ono što je također bitno tijekom ljeta je da nadoknadite elektrolite u vašem tijelu zato što ih pojačano gubimo znojenjem. Savjetujemo vam uporabu rehidratacijskih otopina kao što je Rehidromiks od Dietpharm-a.

  • Koristite Zelenu Glinu

Također možete nabaviti i zelenu glinu u ljekarnama koju pomiješate s vodom i nanesete na svoje gležnjeve i listove.

Zaključak

Kako bi mogli uživati u krasnim ljetnim danima i godišnjem odmoru, ne zaboravite na zdravlje svojih stopala. Pravilna njega stopala ne oduzima mnogo vremena, a sprječava uobičajene probleme sa stopalima tijekom ljeta.

Bitno je redovno održavati higijenu stopala, nositi udobnu obuću, povremeno raditi kupke za stopala, uklanjati grubu kožu na stopalima, te koristiti hidratantne kreme. Na taj način ćete održati zdravlje vaših stopala tijekom ljetnih dana i uživati u ljetnoj obući bez srama.

Ako trebate bilo kakav savjet u vezi njege i zdravlja stopala, javite se u jednu od naših ljekarni.