Povratak na listu
27.10.2021.

Kada počinjemo stariti i kako možemo zaustaviti starenje dva su pitanja s kojima se mnogi suočimo jednom kad primijetimo prve bore na licu, posebice ako odrastamo u okruženju koje na starost gleda kao na slabost.

Koliko god mi bili mentalni jaki, okruženje nas prečesto tjera da kritički razmišljamo o starenju i da ga pokušamo zaustaviti. No je li zapravo moguće zaustaviti starenje?

 

Starenje je proces u kojem dolazi do „nakupljanja“ oštećenja. Tijelo se tijekom života izlaže nizu štetnih čimbenika među kojima, kada je u pitanju koža, vodeću ulogu imaju UV zrake jer one oštećuju kožu. Vremenom se ta oštećenja nakupljaju te koža gubi svoj prvobitan izgled – smanjuje se udio kolagena, broj stanica fibroblasta opada, kao i udio hijaluronske kiseline i sl. Dakle, nakupljanje oštećenja pa onda posljedično starenje kože potpuno su prirodni procesi koji zahvaćaju svaku osobu, a manifestiraju se nastankom bora, neujednačenim tonom kože (hiperpigmentacijom), staračkim pjegama, smanjenjem elastičnosti i tonusa i sl.

 

Kad počinje starenje?

Na starenje organizma, a samim time i kože, utječu vanjski i unutarnji faktori. Na unutarnje faktore znatno manje možemo utjecati jer se oni odnose na genetiku i metabolizam stanica. No, na vanjske faktore, kao što su izloženost štetnom Sunčevu zračenju, toksinima, ionizirajućem zračenju i sl., možemo utjecati u znatno većoj mjeri. Primjerice, koža koja je u velikoj mjeri izložena Sunčevu zračenju dublje je naborana, deblja je i grublja nego koža koja je „prirodno“ ostarjela. Za prvi tip kože kaže se da je nastupilo tzv. fotostarenje.

 

Kako nastaju bore?

Starenje se prvo vidi na koži.

Prilikom starenja smanjuje se udio kolagena u koži, dok preostali kolagen u koži postaje manje organiziran. Osim toga, slabe veze između dermisa i epidermisa, dok udio glikozaminoglikana (GAG) i hijaluronske kiseline u epidermisu opada, a upravo su oni zaduženi su vezanje vode te održavanje tonusa kože. Slikovito se može reći da se temelji počinju polagano urušavati, zbog čega površina više nije napeta i nategnuta. Samim time polagano se javljaju bore koje vremenom zahvaćaju sve veću površinu lica.
Također, važan faktor u nastanku bora su i mišići kojima se ostvaruje mimika lica. Kontrakcijama mišića naša se koža „grešpa“ pa se s vremenom na karakterističnim mjestima javljaju bore. Vjerojatno najbolji primjer su bore smijalice s obiju strana lica iznad usana te bore mrštilice između obrva.

 

Kako možemo zaustaviti starenje?

 

Biologiju se teško može zaustaviti ili prevariti. No svakako možemo zaštiti naš najveći organ kožu i spriječiti pojedine znakove starenja da ne budu toliko vidljivi. Međutim, nema te kreme koja će zaustaviti proces starenja, naše tijelo neminovno gubi kolagen s godinama i teško ga je u cijelostima nadoknaditi.

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka