Povratak na listu
04.03.2021.

Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, teško diše, nema osjeta mirisa, ima konjunktivitis i smanjeni broj eozinofila, obično možemo pretpostaviti da je ta osoba zaražena virusom SARS-CoV-2. To naravno treba potvrditi vrlo preciznim laboratorijskim testom (PCR testom).

 

Kako razlikovati tipične simptome bolesnika sa COVID-19 od drugih infekcija dišnog sustava:

 

 

Za COVID-19 karakteristične su tri faze.

  

1. faza:

Prva faza je početna virusna faza koja je povezana s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, nekim sistemskim simptomima respiratornih infekcija (slabost mišića, umor…) te često i s leukopenijom i limfopenijom (smanjuje se broj limfocita i leukocita), za razliku od uobičajenih virusnih infekcija, gdje se povećava broj leukocita. 

 

2. faza:

Dio bolesnika prelazi u drugu fazu, za koju je karakteristična stalna upala u plućnim tkivima. Ti bolesnici obično teško dišu, imaju vrlo jak kašalj i treba im terapija kisikom.

 

 

U prve dvije faze imunološka funkcija je usporena – smanjen je broj stanica koje sudjeluju u antivirusnoj zaštiti kao što su citotoksične stanice CD8+ T i prirodne stanice ubojice. Zato je u prvoj i drugoj fazi cilj terapije podržati imunološki sustav i antivirusnu zaštitu. Upotrebljavamo kombinaciju beta-glukana s cinkom i velikim dozama vitamina C.

 

 

3. faza:

Mali broj bolesnika (s obzirom na objavljene podatke to je približno 6%) prelazi u vrlo tešku treću fazu sa sistemskim otkazivanjem više organa (potrebna je umjetna ventilacija pluća).

 

 

Ranije neaktivni imunološki sustav postaje previše aktivan – razvija se citokinska oluja s brzim povećanjem razine interleukina-6, CRP-a i prokalcitonina, a to prati i povećana vrijednost feritina i drugih pokazatelja upale. U toj fazi moramo jako oprezno modulirati imunološki sustav hospitaliziranih bolesnika.

 

Što onda učiniti?

 

Kod bolesnika s COVID-19 u obzir možemo uzeti prethodno potvrđene načine djelovanja prirodnih imunomodulatora (tipa beta glukana) kod infekcija dišnog sustava:

poticanje aktivnosti prirodnih stanica ubojica,

povećani broj prirodnih stanica ubojica,

protuupalni i antiinfektivni načini djelovanja.

 

Kvalitetne studije s bilo kojim prirodnim imunomodulatorom kod bolesnika s COVID-19 do danas nisu bile objavljene. 

Ako imamo u vidu sve te činjenice, prirodne imunomodulatore kakav je beta-glukan možemo primjenjivati kod blagih i umjerenih oblika COVID-19 kada je najvažnije ojačati imunološke funkcije te ponovno aktivirati antivirusnu zaštitu imunološkog sustava. Osim imunomodulatornog djelovanja, pogotovo na prirodne stanice ubojice i stanice CD8+, beta-glukani djeluju i protuupalno (npr. smanjuju vrijednosti TNF-alfa i interleukina-6, odnosno povećavaju vrijednost prirodnog inhibitora interleukina-1). Važan je i njihov antioksidacijski način djelovanja jer je upala kod COVID-19 izrazito povezana s povećanim oksidacijskim stresom.