Povratak na listu
09.10.2020.

Klinička istraživanja

U učinkovitost lijekova od ehinacee najbolje se uvjeravamo kvalitetnim kliničkim istraživanjima. U jednom od njih, 559 zdravih dobrovoljaca dobilo je kutije s tabletama ehinacee ili prazne tablete (placebo). U zatvorenoj omotnici bilo je zapisano koje su tablete u kojoj kutiji, ali tu informaciju nisu imali niti liječnici, ni dobrovoljci. Dobrovoljci su počeli uzimati lijek kod prvih znakova prehlade. Liječnici su na početku i na kraju liječenja procjenjivali prisutnost 12 najčešćih simptoma prehlade: curenje iz nosa, suzne oči, upaljeno grlo, glavobolja, vrućica, kašalj… Kod bolesnika koji su uzimali placebo, simptomi su se spontano smanjili za 29% između dva pregleda, a kod onih koji su uzimali tablete ehinacee, simptomi su se smanjili u prosjeku za čak 63%.

 

Preporuka Europske agencije za lijekove

Prema preporukama Europske agencije za lijekove koristimo cijeđeni sok iz cvjetnih dijelova ljubičaste ehinacee. Koristimo ga za liječenje prehlade. Liječenje treba započeti što je prije moguće kod prvih simptoma i nastaviti do oporavka, ali ne više od 10 dana. Primjena se ne preporučuje djeci mlađoj od 1 godine (zbog nerazvijenog imunološkog sustava), ali se također ne preporučuje ni djeci mlađoj od 12 godina jer terapijski učinak nije jasno pokazan u ovoj populaciji.

Primjena u narodnoj medicini

Među sjevernoameričkim Indijancima upotreba ehinacee u medicini ima dugu tradiciju. Služila je za liječenje rana i ugriza zmija. U Europi se ehinacea posljednjih desetljeća koristi za prevenciju prehlade (upotreba do 14 tjedana), ali ovaj učinak nije potvrđen istraživanjem4.

Ehinacea se koristi za povećanje otpornosti, prevenciju alergija i može se koristiti za astmu, peludnu groznicu te s njom povezane respiratorne probleme i upale mokraćnih putova, koja posebno u kombinaciji s drugim antiseptičkim biljem (poput breze, preslice, majčine dušice, zobi…) djeluje vrlo učinkovito.

Indijanci su ovu ljekovitu biljku također ekstenzivno koristili za zacjeljivanje rana te kao dezinficijens za apscese, modrice i površinske rane koje ne zarastaju dobro.

Čak i Alfred Vogel (koji je puno naučio od Indijanaca i koji je prvi počeo uzgajati ovu biljku u Europi) u svojoj knjizi opisuje kako je zahvaljujući ehinacei uspio čudesno izliječiti prilično dubok rez. Gazu, koju je stavio izravno na ranu, namočio je u tinkturu ehinacee i preko nje položio svježe lišće, po uzoru na domaće domoroce. Tek tada je uslijedio zavoj. Nekoliko dana kasnije, ponovio je postupak sa svježom gazom i zdrobljenim lišćem, a rana je vrlo brzo zarasla bez boli i upale.

 

Upozorenja

Kod ozbiljnih autoimunih bolesti kao što su lupus, AIDS, multipla skleroza… prije upotrebe se potrebno posavjetovati s liječnikom. Ako ste alergični na biljke iz obitelji glavočika (lat. Asteraceae), možda ćete biti alergični i na ehinaceu. Dugotrajna uporaba može dovesti do slabijeg učinka. Veće doze mogu povremeno uzrokovati vrtoglavicu i mučninu s povraćanjem.

 

Preparati s ehinaceom u našoj ljekarni...

 

Tekst preuzet s bloga Arkopharma.hr