Povratak na listu
15.02.2021.

 

Urođeni ili prirodni imunitet sudjeluje u ranoj fazi obrane od infekcija, naj aktivniji je u prvih nekoliko sati i uvijek je prisutan kod zdravih osoba. Sprječava prodor mikroorganizama u organizam i brzo ih eliminira. Komponente urođenog imuniteta su epitelne barijere i produkti epitela (defenzini), fagociti i prirodne stanice ubojice (NK stanice) neki citokini i proteini plazme. Urođeni imunitet pospješuje djelovanje stečenog imuniteta. Kako bi urođeni imunitet ostvario svoju punu aktivnost treba voditi brigu o zdravlju sluznice dišnih puteva i probavnog sustava jer se u njima nalazi veliki broj različitih supstanci koje su dio ovog sustava.

Imunitetu možemo pomoći iskustvenim i znanstveno opravdanim izborom biljnih ekstrakata i prirodnih sastojaka koji se dopunjuju i čine jedinstvenu zaštitu u periodu virusnih infekcija.

Ekstrakt ploda crne bazge (Sambucus nigra) djeluje antioksidativno zahvaljujući antocijanima, grupi flavona koji su odgovorni za tamno ljubičastu boju ploda. Uz antioksidativno djelovanje plod crne bazge djeluje i antivirusno putem blokiranja vezivanja virusa za stanice domaćina te stimulaciju nekih vrsta citokina koji sudjeluju u aktivaciji imunološkog odgovora.

Ljekovita pelargonija (Pelargonium sidoides) poznata i kao afrički geranij također sadrži brojne spojeve koji joj daju ljekoviti učinak. Ekstrakt ljekovite pelargonije svojim imunomodulatornim djelovanjem stimulira stvaranje defenzina koje sintetiziraju epitelne stanice dišnih puteva. Pored toga ekstrakt ljekovite pelargonije održava dišne puteve prohodnima.  

YESTIMUN® je standardizirani i pročišćeni beta glukan dobiven iz pivskog kvasca čiji je učinak na imunitet dokazan kliničkim ispitivanjima. Rezultat primjene kod djece i odraslih je značajno smanjenje pojave i trajanja virusnih respiratornih infekcija tijekom zimskih mjeseci.

Alpikol sirup sadrži moćnu kombinaciju ova tri prirodna aktivna sastojka.