Povratak na listu
18.11.2019.

Zanima vas aromaterapija i želite probati eterična ulja ali niste sigurni kako prepoznati kvalitetan proizvod? Ne brinite, mi ćemo vam pomoći.

Eterična ulja mogu imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje. No postoji mnogo proizvoda na tržištu koji nisu transparentni što otežava pronalazak eteričnih ulja visoke kvalitete. Kako bi se zaštitili i bili sigurni da koristite najbolja eterična ulja, potrebno se informirati o njihovom sastavu i kvaliteti.

Kako bi vam pomogli u odabiru kvalitetnih eteričnih ulja, za vas smo pripremili 7 stvari na koje trebate paziti kada birate eterična ulja. Također ćete saznati što su eterična ulja, jesu li sigurna za korištenje, te koje su dobrobiti korištenja eteričnih ulja.

Što su eterična ulja?

Eterična ulja su esencije ljekovitih biljaka. Koriste se u aromaterapiji i imaju razne blagodati. Eterična ulja se dobivaju destilacijom ili mehaničkim metodama. Nakon što se aromatske kemikalije izoliraju iz biljke dobijemo eterična ulja koja su visoke koncentracije, zbog čega se koriste u vrlo malim količinama.

Način na koji se ulja dobivaju je iznimno bitan zato što se eterična ulja dobivena kemijskim procesima ne smatraju pravim eteričnim uljima.

Jesu li eterična ulja sigurna za korištenje?

Ukoliko su eterična ulja provjerene kvalitete te se koriste na pravilan način, ona su potpuno sigurna za korištenje. Također treba paziti koje esencije koristite.

Postoje biljke koje trebate izbjegavati ako ste trudni ili ako dojite. Neke od njih su eukaliptus, paprena metvica, bosiljak, cedar, timijan, borovica, kamilica, ruža, limun te đumbir. 

Isto tako nije preporučljivo čista eterična ulja nanositi direktno na kožu već razblažena u nekom baznom ulju, ovisno o tipu kože i cilju kojeg želimo postići.

Većina eteričnih ulja na hrvatskom tržištu sintetskog je porijekla ili je vrlo loše kvalitete, bez obzira što distributeri tvrde suprotno. Tek je vrlo mali broj brandova vrijedno spomena za primjenu u ozbiljnoj aromaterapiji, ali srećom postoje.

Stoga vam savjetujemo da se svakako posavjetujete sa svojim liječnikom ili licenciranom fitoaromaterapeutom  prije korištenja eteričnih ulja.

 

Na koji način eterična ulja djeluju?

Eterična ulja se inhaliraju, nanose na kožu, a poneka se mogu uzimati i oralno. Kada ih  nanosimo na kožu, ona se kroz nju upijaju. Ako se koža masira uz primjenu ulja, na tom području je cirkulacija bolja što pozitivno utječe na apsorpciju eteričnih ulja.

Kada eterična ulja inhaliramo, molekule unosimo putem našeg dišnog sustava. Na taj način ulja djeluju na naš limbički sustav, koji je zadužen za ponašanje i emocije. Ako ulja želite inhalirati, preporučujemo vam da koristite difuzer za eterična ulja.

Stavite vaš difuzer u sredinu sobe. Napunite difuzer sa vodom i dodajte 3 – 10 kapi eteričnog ulja. Možete i kombinirati dva eterična ulja i time napraviti svoju mješavinu. Uključite difuzer i uživajte u opuštajućim mirisima koji će ispuniti vašu prostoriju.

 

Dobrobiti korištenja eteričnih ulja

Postoji mnogo dobrobiti eteričnih ulja. Za početak, eterična ulja su vrlo ugodnih mirisa i savršen način za osvježavanje prostora. No esencije ulja imaju puno važniju ulogu. Iznimno su opuštajuća te pozitivno djeluju na stres i anksioznost. Studije su pokazale da eterična ulja pomažu poboljšati vaš san, smanjuju glavobolje i migrene, snižavaju tlak, a neka mogu smanjiti i razne upale.

Naravno, dobrobiti ovise o vrsti biljke koju koristite te svaka ima svoje djelovanje. Tako se na primjer lavanda koristi za opuštanje i bolji san, a pepermint vam daje više energije. Eterična ulja možete i kombinirati i pronaći savršen spoj za vas.  

Savjeti za odabir eteričnih ulja – kako prepoznati kvalitetno ulje?

Na tržištu eteričnih ulja postoji mnogo proizvoda koji sastavom i kvalitetom nisu na visokoj razini. Čest je slučaj da se eterična ulja miješaju s uljima niske kvalitete, a mnoga sadrže sintetske sastojke. Prodaje nam se svašta i ako nismo educirani podložni smo raznim manipulacijama i varkama. Neki proizvođači naglašavaju da je njihovo ulje 100% čisto ili organsko. No što to zaista znači i na koji način prepoznati kvalitetu eteričnih ulja?

Najpouzdaniji način da sa sigurnošću znate da pregledate etiketu ili certifikat ulja. Ovo su podaci koji moraju biti navedeni na deklaraciji ako je ulje visoke kvalitete i iz pouzdanih izvora.  

1.Latinsko ime roda i vrste biljke

Objasnimo ovo na jednostavnom primjeru. Želite kupiti eterično ulje eukaliptusa. Ako na bočici pročitate da piše samo eukaliptus, to je prvi znak za uzbunu.

Zašto?

Postoji stotine vrsta eukaliptusa i svaki ima drugačiji sastav, što znači da drugačije djeluje. Stoga na bočici mora pisati točan latinski naziv kako bi znali kojoj vrsti i rodu ta biljka pripada. Tako će na primjer na provjerenom i kvalitetnom ulju pisati eukaliptus polibraktea umjesto samo eukaliptus.

2.Dio biljke iz koje je eterično ulje dobiveno

Sastav, miris i djelovanje eteričnog ulja također ovisi i o dijelu biljke iz koje je dobiveno. Nije isto jeli ulje dobiveno iz lista biljke, cvijeta, ili kore.

Stoga ako recimo kupujete ulje naranče, na bočici mora biti naznačeno jeli ulje dobiveno iz lista, cvijeta ili usplođa. Od svakog biljnog organa se dobije potpuno različit proizvod koje ima svoje specifično djelovanje.

3.Način na koje je ulje dobiveno

Način na koji se ulja dobivaju je također iznimno bitan. Iako se većina eteričnih ulja dobivaju destilacijom, taj proces nije dobar ako želimo dobiti ulje iz kore citrusa zato što destilacijom gubimo bitne kemijske sastavnice koje su bitne za djelovanje tog ulja.

4.Kemotip

Potrebno je znati i glavne kemijske sastavnice (kemotip) biljke. Ulja koja se dobivaju iz iste vrste biljke mogu imati različit sastav ovisno staništu i drugim faktorima. Tako na primjer timijan ima 9 različitih kemotipova, svaki od kojih ima drugačije djelovanje.

5.Ostale oznake

Ostale oznake na koje trebate obratiti pažnju su način uzgoja, zemlja porijekla, rok trajanja te oznake opasnosti. Tako pod načinom uzgoja možemo razlikovati certificirani divlji rast, biološki uzgoj, konvencionalni uzgoj, itd.

Zaključak

Ako kupite prvo ulje na koje ste naišli, bez da ste provjerili kvalitetu tog ulja, postoji velika mogućnost da ćete kupiti eterično ulje niske kvalitete. A to znači da nećete iskusiti dobrobiti tog ulja.

Zapamtite da je mnogim proizvođačima cilj napraviti što jeftiniji proizvod korištenjem brzih metoda sintetičkih sastava. A takvo ulje, osim što ima ugodan miris, nema nikakve dobrobiti za vaše zdravlje, a može biti i opasno.

Stoga je iznimno bitno educirati se o eteričnim uljima i moći razumjeti deklaraciju proizvoda. To je jedini način da ne nasjednete na manipulaciju određenih proizvođača i kupite proizvod koji je zaista kvalitetan.