Povratak na listu
27.10.2021.

Ne postoji jedna najbolja krema protiv bora. Svakom tipu kože odgovara neka krema koja ne mora nužno biti izvrstan odabir za nekog drugog. osim toga, nisu ni sve bore iste. Sitne bore koje dobijemo u dvadesetima tretiramo nježnije od dubokih bora, a posebice pazimo na bore oko očiju.

 

Glavni uzrok pojave bora je starenje kože. Neki će prve bore dobiti već oko 20. godine, dok će drugi do 30. godine života proći bez ijedne udubine u koži. Genetika, ali i pravodobna njega bitne su za pojave bore.

Idealno je početi brinuti o borama prije nego se one pojave. Može se zapravo reći kako se tretmani bora temelje u većoj mjeri na prevenciji nego na sanaciji. Drugim riječima, najbolja krema protiv bora je ona koju kreneš koristiti već u mladosti, a kasnije mijenjaš proizvod zbog promjena na koži uslijed starenja.

 

Postoje dva pristupa koja se međusobno ne isključuju. Moguće ih je, a čak i preporučljivo, kombinirati:

  1. Prvi pristup tretiranju bora teži zaustaviti propadanje primarnih strukturnih komponenata kože – kolagena, elastina i ostalih dijelova izvanstaničnog matriksa.
  2. Drugi se pristup temelji na primjeni antioksidansa koji će smanjiti štetne vanjske utjecaje, pogotovo UV zračenje, smanjiti upalu u koži i pridonijeti očuvanju kožnih struktura.

 

Donosimo za vas pregled 20 najboljih krema protiv bora za sve starosne skupine koje trenutno možete pronaći na tržištu, a cjenovno se kreću od 100-ak pa sve do 750 kuna. Vjerujemo da ćete pronaći rutinu za njegu kože koja će vam odgovarati. Sve navedene proizvode možete odmah naručiti od nas.

 

 

KREME PROTIV BORA U DVADESETIMA

 

U dvadesetim godinama potrebno je početi voditi brigu o izgledu kože i stvoriti ispravne navike u vidu rutine.

 

S obzirom da se od 25. godine počinju javljati promjene u strukturi kože, što uključuje smanjenje udjela kolagena i elastina, dnevna rutina treba se temeljiti na prevenciji pojave bora. Stoga je u ovoj dobnoj skupini naglasak na primjeni antioksidansa, humektansa i retinola.

 

 

 

 

 

UJUTRO

  1. Čišćenje kože

Nakon ustajanja rutinu treba započeti koristeći cleanser kako bi se očistile naslage nastale tijekom noći. Jutarnji cleanser trebao bi biti u obliku gela (za masnu kožu sklonu aknama), kreme (ukoliko je koža suha i osjetljiva), odnosno obliku pjene (za masnu i kombiniranu kožu).

Naša preporuka je sljedeća: CeraVe Pjenušavi gel za čišćenje (za normalnu do masnu kožu) te CeraVe Hidratantna emulzija za čišćenje (namijenjena suhoj koži).

 

  1. Antioksidansima protiv starenja

Antioksidansi su tvari koje će smanjiti štetan učinak slobodnih radikala. U antioksidanse spadaju vitamin C, B3 (niacinamid), flavonoidi i sl. Osim što se primjenjuju direktno na kožu, mogu se koristiti i u obliku kapsula kako bi se osigurao središnji učinak.

Naša preporuka je La Roche Posay Pure Vitamin C10 serum.

 

  1. Vlaženje kože

Nakon primjene antioksidansa slijedi hidracija kože. Preporuča se primijeniti hijaluronsku kiselinu u serumu, nakon čega slijedi hidratantna krema.

Naša preporuka je La Roche Posay Hyalu B5 serum te La Roche Posay Hydreane riche krema.

 

  1. SPF kao najvažniji korak

Posljednji korak jutarnje rutine treba biti primjena SPF-a. Dakle, nakon seruma (hijaluronske kiseline i antioksidansa) te hidratantne kreme, slijedi SPF. SPF može također biti u obliku kreme, ali i u obliku pudera pa će osigurati koži ujednačen ten.

Naša preporuka je Avene Antirougeurs Unify ujednačavajuća njega SPF 30.

 

NAVEČER

  1. Čišćenje kože

Večernja rutina započinje korištenjem cleansera. Nakon uljnog cleansera preporuča se koristiti cleanser u obliku gela (za masnu kožu sklonu aknama), pjene (za masnu i kombiniranu kožu) te kreme (za suhu i osjetljivu kožu).

Naša preporuka je sljedeća: Skintegra Atomic uljni predčistač (uljni čistač), CeraVe Pjenušavi gel za čišćenje (za normalnu do masnu kožu) ili CeraVe Hidratantna emulzija za čišćenje (za suhu kožu).

 

  1. Eksfolijacija kemijskim pilingom

Nakon primjene cleansera slijedi eksfolijacija. Eksfolijaciju se preporuča provoditi tri puta tjedno.

Naša preporuka je NovExpert peeling noćna krema.

 

  1. Retinoidi

Nakon provedene eksfolijacije slijedi primjena retinoida.

Naša preporuka je Avene A-Oxitive noćna piling-krema.

 

  1. Hidratantna krema

Rutina završava primjenom hidratantne kreme koja će „zacementirati“ prethodno nanesene serume i pridonijeti hidraciji kože, a samim time jačanju njezine prirodne barijere.

Naša preporuka je Eucerin Hyaluron-Filler krema za noć.

 

 

KREME PROTIV BORA U TRIDESETIMA I ČETRDESETIMA

 

Rutina u tridesetim i četrdesetim godinama trebala bi biti nešto drugačija od one u dvadesetima. Vremenom se smanjuje razina hormona estrogena, čime koža postaje tanja, sklonija borama i suša. Također, usporava se sazrijevanje stanica, tako da se i sama koža sporije obnavlja.

 

Temeljna promjena u rutini treba biti izbacivanje blazinica! Njihovo intenzivno korištenje za skidanje šminke dodatno iritira kožu, stoga se sve treba primjenjivati samo i isključivo koristeći ruke.

 

 

 

 

 

UJUTRO

  1. Čišćenje kože

Jutarnja rutina započinje uporabom cleansera kako bi se očistile naslage na koži nakupljene tijekom noći. Preporuka je primjenjivati cleanser u obliku gela (ukoliko je koža masna), pjene (ukoliko je koža masna i kombinirana), odnosno kreme ( ukoliko je koža suha i osjetljiva).

Naša preporuka su CeraVe Pjenušavi gel za čišćenje (za normalnu do masnu kožu) te CeraVe Hidratantna emulzija za čišćenje (za suhu kožu).

 

  1. Serumi na bazi antioksidansa

Nakon čišćenja kože preporuča se nanositi serum na bazi antioksidansa koji će neutralizirati štetno djelovanje slobodnih radikala. U antioksidanse spadaju vitamin C, B3 (niacinamid), E, flavonoidi iz biljaka, koenzim Q10 i sl.

Naša preporuka je Skeyndor Antioxidant Q10 serum.

 

  1. Hidracija kože

Nakon primjene seruma potrebno je nanesene aktivnice „zacementirati“ hidratantnom kremom. Osim što će ih hidratantna krema „zaključati“ u dubljim slojevima kože, ujedno će pridonijeti njezinoj hidraciji i održavanju zaštitne funkcije.

Naša preporuka je La Roche Posay Hydreane riche krema.

 

  1. SPF

Završni korak jutarnje rutine treba biti primjena SPF-a. SPF dolazi u različitim oblicima, a naša preporuka je koristiti SPF u obliku pudera koji će ujednačiti ten i pružiti zaštitu od štetnog UV zračenja.

Naša preporuka je Skeyndor Sun Expertise puder.

 

NAVEČER

  1. Čišćenje kože

Nakon primjene uljnog cleansera za skidanje šminke, potrebno je primijeniti cleanser u obliku gela (za masnu kožu), pjene (za masnu i kombiniranu kožu), odnosno kreme (za suhu i osjetljivu kožu).

Naša preporuka je sljedeće: Skintegra Atomic uljni predčistač (uljni čistač), CeraVe Pjenušavi gel za čišćenje (za normalnu do masnu kožu) te CeraVe Hidratantna emulzija za čišćenje (za suhu kožu).

 

  1. Eksfolijacija

Kemijski piling preporuča se koristiti tri puta tjedno kako bi se potaknula proizvodnja kolagena te odstranile mrtve stanice kože.

Naša preporuka je NovExpert peeling noćna krema.

 

  1. Retinol

Sljedeći korak noćne rutine je primjena retinola koji će potaknuti proizvodnju kolagena.

Naša preporuka je Avene A-Oxitive noćna krema.

 

  1. Peptidi

U noćnoj rutini potrebno je imati peptide, lance aminokiselina koji će potaknuti nastanak kolagena, a samim time i spriječiti daljnji razvoj bora.

Naša preporuka je Vichy Liftactiv Spec Peptide-C anti age.

 

  1. Noćna krema protiv bora

Noćna krema, nakon retinola, osigurat će bogatu hidraciju kože. Nerijetko se kombinira s antioksidansima koji također daju doprinos u prevenciji nastanka daljnjih bora.

Naša preporuka je Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity noćna krema.

 

  1. Krema protiv bora oko očiju

Kako je područje oko očiju posebno sklono razvoju bora, tijekom tridesetih i četrdesetih godina života poželjno je koristiti specijalizirane kreme za područje oko očiju. Najčešće u svojem sastavu sadrže retinole, kofein i niacinamid.

Naša preporuka je NovExpert anti-age Expert oči.

 

 

 

KREME PROTIV BORA U PEDESETIMA  I DALJE

 

Tijekom pedesetih godina života većina je žena ušla u razdoblje perimenopauze, dok su neke već prešle to razdoblje te se nalaze u fazi postmenopauze.

 

Glavna odrednica tog razdoblja života je nagli pad razine cirkulirajućeg estrogena, što se manifestira u izgledu kože. Smanjena je proizvodnja kolagena, bore su sve izraženije, a koža gubi svoju čvrstoću. Pojavljuju se prva hiperpigmentirana područja – tzv. staračke pjege. No, svako razdoblje nosi svoje čari. A jednako tako i za svako razdoblje postoji poseban tip kozmetike.

 

UJUTRO

  1. Čišćenje kože

Jutarnja rutina započinje uporabom cleansera kako bi se očistile naslage na koži nakupljene tijekom noći. Preporuka je primjenjivati cleanser u obliku gela (ukoliko je koža masna), pjene (ukoliko je koža masna i kombinirana), odnosno kreme (ukoliko je koža suha i osjetljiva).

Naša preporuka je sljedeća: Skintegra Atomic uljni predčistač (uljni čistač), CeraVe Pjenušavi gel za čišćenje (za normalnu do masnu kožu), CeraVe Hidratantna emulzija za čišćenje (za suhu kožu).

 

  1. Antioksidansi

Od antioksidansa u ovom razdoblju života preporuča se koristiti vitamin C. Vitamin C, osim što potiče proizvodnju kolagena, djeluje i na smanjenje hiperpigmentacije.

Primjena metilsulfonilmetana (MSM) pridonosi proizvodnji kolagena pa se preporuča koristiti ga ujutro „na usta“.

Naša preporuka je: NovExpert Booster serum/Vitamin C 25% te Yasenka SkinAge MSM prah.

 

  1. Hidracija kože

Nakon primjene seruma potrebno je nanesene aktivnice „zacementirati“ hidratantnom kremom. Osim što će ih hidratantna krema „zaključati“ u dubljim slojevima kože, ujedno će pridonijeti njezinoj hidraciji i održavanju zaštitne funkcije.  

Naša preporuka je Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity.

 

  1. SPF

Završni korak jutarnje rutine treba biti primjena SPF-a. SPF se nalazi u različitim oblicima, a naša preporuka je koristiti SPF u obliku pudera koji će ujednačiti ten i pružiti zaštitu od štetnog UV zračenja.

Naša preporuka je Skeyndor Sun Expertise puder.

 

NAVEČER

  1. Čišćenje kože

Nakon primjene uljnog cleansera za skidanje šminke, potrebno je primijeniti cleanser u obliku gela (za masnu kožu), pjene (za masnu i kombiniranu kožu), odnosno kreme (za suhu i osjetljivu kožu).

Naša preporuka je sljedeće: Skintegra Atomic uljni predčistač (uljni čistač), CeraVe Pjenušavi gel za čišćenje (za normalnu do masnu kožu) te CeraVe Hidratantna emulzija za čišćenje (za suhu kožu).

 

  1. Eksfolijacija

Kemijski piling preporuča se koristiti tri puta tjedno kako bi se potaknula proizvodnja kolagena te odstranile mrtve stanice kože. 

Naša preporuka je NovExpert peeling noćna krema.

 

  1. Retinol

Sljedeći korak noćne rutine je primjena retinola koji će potaknuti proizvodnju kolagena.

Naša preporuka je Dermalogica Overnight Retinol Repair krema.

 

  1. Peptidi

U noćnoj rutini potrebno je imati peptide, lance aminokiselina koji će potaknuti nastanak kolagena, a samim time i spriječiti daljnji razvoj bora.

Naša preporuka je Vichy Liftactiv Spec Peptide-C anti age.

 

  1. Noćna krema protiv bora

Noćna krema, nakon retinola, osigurat će bogatu hidraciju kože. Nerijetko se kombinira s antioksidansima koji također daju doprinos u prevenciji nastanka daljnjih bora.

Naša preporuka je Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity.

 

  1. Krema protiv bora oko očiju

Specijalizirane kreme za područje oko očiju u svojem sastavu najčešće sadrže retinole, kofein i niacinamid.

Naša preporuka je NovExpert anti-age Expert oči.

 

  1. Njega vrata

Posebnu pozornost treba početi posvećivati njezi kože na području vrata. Tako se za njegu vrata preporuča koristiti peptide, kako bi se ojačala koža, u kombinaciji s antioksidansima. Bogata noćna krema također se može primijeniti na područje vrata kako bi se postigao njegovani izgled kože.

Naša preporuka je Vichy Liftactiv Collagen Specialist krema.

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka