Povratak na listu
05.04.2022.

Kašalj, iako ga tako ne doživljavamo, u svojoj biti predstavlja zaštitni mehanizam kojim tijelo izbacuje iritanse, odnosno tvari koje iritiraju sluznicu dišnog sustava. Povremeni kašalj dio je zdravog i normalnog funkcioniranja organizma, no problem nastaje ukoliko je kašalj kontinuiran i prisutan tijekom duljeg vremenskog perioda. On narušava kvalitetu života pacijenta jer je dugotrajan kašalj iscrpljujući, a može rezultirati nesanicom i pospanošću tijekom dana, potom vrtoglavicom, glavoboljom te čak i povraćanjem ukoliko je nagon za kašljanjem izražen.

 

PODJELA KAŠLJA

Temeljna podjela kašlja ovisi o njegovu trajanju.

  1. Akutni kašalj traje do 3 tjedna. Najčešći uzroci akutnog kašlja su:
    1. prehlada i gripa (infekcije dišnog sustava)
    2. bronhitis
    3. sinusitis
    4. udisaj iritansa.

 

 

  1. Kronični kašalj traje najmanje 8 tjedana. Najčešći uzroci kroničnog kašlja su:
    1. alergije
    2. astma
    3. kronični bronhitis
    4. gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
    5. kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB)
    6. pušenje
    7. primjena određenih lijekova (npr. ACE inhibitori).

 

Osim trajanja, kašalj se može podijeliti ovisno o tipu na:

  1. mokri (produktivni) kašalj, pri čemu se sekret izbacuje iskašljavanjem
  2. suhi (neproduktivni) kašalj, pri čemu se sekret ne izbacuje.

 

LIJEČENJE KAŠLJA

Kašalj se liječi farmakološkim (primjenom lijekova i dodataka prehrani) i nefarmakološkim mjerama. Kao nefarmakološke mjere važno je istaknuti da će:

  1. obilna hidracija pridonijeti razrjeđenju sluzi.
  2. pastile i bomboni na bazi eteričnih ulja i/ili meda umiriti nadražaj na suhi kašalj
  3. spavanje na povišenom osloncu smanjiti nagon za kašljanjem tijekom noći
  4. primjena difuzera u prostoriji u kojoj se boravi povećati vlažnost zraka. Suhi zrak u prostoriji isušuje sluznicu dišnog sustava, što pridonosi nagonu za kašljanjem.

Farmakološke mjere ovise o tipu kašlja koji je zastupljen, odnosno je li riječ o mokrom ili suhom kašlju.

 

MOKRI KAŠALJ

Za tretiranje mokrog kašlja koriste se ekspektoransi i mukolitici. Ekspektoransi djeluju na način da olakšavaju iskašljavanje, dok mukolitici razrjeđuju sluz, čime se ona lakše izbacuje iz dišnog sustava. Kao sintetski lijekovi za mokri kašalj koriste se bromheksin i ambroksol, dok se od biljnih pripravaka mogu upotrebljavati zelen timijana i korijen jaglaca.

 

Vrtni timijan (lat. Thymus vulgaris) autohtona je biljka Mediterana koja se generacijski koristi kako u kulinarstvu, tako i u fitoterapiji. Europska agencija za lijekove (engl. European Medicines Agency, EMA) je temeljem dugogodišnje primjene timijana zaključila kako je njegova uporaba opravdana u slučaju tretiranja produktivnog kašlja praćenog prehladom. Osim vrtnog timijana, EMA odobrava korištenje i jarmastog timijana (lat. Thymus zygis) za tretiranje mokrog kašlja.

Timijan u svojem sastavu pretežito sadrži eterična ulja (uz timol kao najzastupljeniji), flavonoide te polifenolne kiseline. Određene provedene studije pokazale su kako timol i polifenolne kiseline imaju antimikrobni učinak, dok flavonoide karakterizira protuupalni potencijal, što pridonosi tretiranju mokrog kašlja uzrokovanog infekcijom dišnog sustava.

 

Proljetni jaglac (lat. Primula veris) i visoki jaglac (lat. Primula elatior) biljne su vrste čiji se korijen dugi niz godina koristi za tretiranje problema mokrog kašlja. Korijen je bogat spojevima koji se zovu saponini, među kojima je najzastupljeniji primulasaponin. Saponini djeluju kao ekspektoransi, zbog čega primjena korijena jaglaca pridonosi lakšem iskašljavanju sluzi. Jaglac se u svrhu liječenja na području Europe prvi put počinje koristiti nakon Prvog svjetskog rata, što je osiguralo dovoljni vremenski period primjene kako bi ga EMA svrstala u skupinu tradicionalnog biljnog lijeka.

 

SUHI KAŠALJ

U tretiranju suhog kašlja primjenjuju se antitusici i demulcensi. Antitusici su sredstva koji smanjuju ili blokiraju refleks kašlja. Primjer antitusika su sintetski lijekovi butamirat i dekstrometorfan.

Demulcensi su sredstva koja oblažu sluznicu dišnog sustava, čime smanjuju nadražaj na kašalj. Školski primjer biljnih demulcensa su korijen bijelog sljeza i list uskolisnog trputca.

 

Bijeli sljez (lat. Altheae officinalis) karakteristična je biljna vrsta vlažnih područja – rijeka, potoka, poplavljenih područja. Najvažnija sastavnica korijena bijelog sljeza su sluzi koje se sastoje od polisaharida. Upravo su sluzi razlog zašto se korijen bijelog sljeza koristi kao demulcens kod tretiranja suhog kašlja – oblažu sluznicu dišnog sustava i time smanjuju refleks kašljanja. Određene studije korijenu bijelog sljeza također pripisuju antimikrobna i protuupalna svojstva zahvaljujućim flavonoidima koji se nalaze u njegovu sastavu. EMA je zaključila kako je  opravdana uporaba korijena bijelog sljeza radi smanjenja iritacije grla povezanog sa suhim kašljem. Potrebno je samo voditi brigu da se preparati na bazi bijelog sljeza primjenjuju pola sata do sat vremena prije ili nakon primjene drugih lijekova kako ne bi smanjili učinkovitost primijenjenih lijekova.

 

Uskolisni trputac (lat. Plantago lanceolata), točnije njegov list, koristi se kod tretiranja problema suhog kašlja. Kako je list bogat sluzima, ostvaruje djelovanje demulcensa oblažući sluznicu dišnog sustava.

Osim sluzi, uskolisni trputac u svojem sastavu sadrži i iridoidne glikozide te flavonoide koje karakterizira protuupalno djelovanje. EMA je temeljem dugogodišnje primjene zaključila kako je uporaba lista uskolisnog trputca za tretiranje suhog kašlja opravdana te ga svrstala u kategoriju tradicionalnog biljnog lijeka.

 

 

NAŠA LINIJA SIRUPA LJEKARNA RIJEKA

Ljekarna Rijeka u ponudi ima vlastitu liniju sirupa namijenjenih tretiranju kako suhog, tako i mokrog kašlja.

Ljekarna Rijeka sirup timijana i jaglaca koristi se kod mokrog kašlja za olakšavanje iskašljavanja. Mogu ga primjenjivati djeca starija od 4 godine.

Ljekarna Rijeka sirup sljez, trputac i matičnjak koristi se kod suhog kašlja za smanjenje nadražaja na kašalj. U svojem sastavu sadrži matičnjak (lat. Melissa officinalis) koji, osim antimikrobnih svojstva, pridonosi smanjenju mentalnog stresa i kvaliteti sna. Matičnjak će umanjiti iscrpljujući učinak suhog kašlja i problem neispavanosti koji ga prati. Mogu ga primjenjivati djeca starija od 3 godine.

 

Autor teksta Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka