Povratak na listu
01.02.2022.

Orthomol linija – vođena načelima ortomolekularne medicine

 

Orthomol pharmazeutische Vertriebs GmbH njemačka je tvrtka osnovana 1991. godine, a diljem svijeta postala je poznata svojim jedinstvenim formulacijama na bazi mikronutrijenata. Zahvaljujući svojoj tridesetogodišnjoj ekspertizi, na tržište stavljaju jedne od najkvalitetnijih dodataka prehrani koji su prilagođeni različitim stanjima, a samim time i različitim potrebama organizma. Iako su se na hrvatskom tržištu pojavili relativno nedavno, privukli su veliku pozornost javnosti.

 

ORTOMOLEKULARNA MEDICINA

Mikronutrijenti su skupina hranjivih sastojaka nužnih za normalno funkcioniranje organizma. Budući da ih naš organizam ne može sam sintetizirati, potrebno ih je unositi putem hrane.  Osnovna podjela mikronutrijenata je na vitamine i minerale, iako se u tu skupinu također uključuju i aminokiseline, esencijalne masne kiseline, probiotici i fitonutrijenti.

Osnovna pretpostavka Orthomol proizvoda bazira se na činjenici da organizam u različitim stanjima ima i različite potrebe za mikronutrijenatima. Tako potrebe petanestogodišnjeg djeteta ne mogu biti jednake potrebama njegove bake, odnosno potrebe profesionalnog sportaša nikako se ne mogu usporediti s potrebama osobe koja obavlja uredski posao. Prilikom suplementiranja važno je voditi brigu o kombinaciji mikronutrijenata koji se koriste za određeno stanje, ali jednako tako i o njihovoj dozi – u ovom slučaju ne vrijedi pravilo „više je bolje“. Jedino pravilo koje vrijedi je „točno onoliko koliko treba i u točno određenoj kombinaciji“.

Pristup u kojemu se s ciljem održavanja zdravlja i terapije određenih bolesti koriste različite koncentracije pojedinih nutrijenata, koji su inače zastupljeni u organizmu i nužni za njegovo normalno funkcioniranje, naziva se ortomolekularna medicina. Pojam ortomolekularne medicine prvi je put upotrijebio 1968. godine dvostruki nobelovac Linus Pauling.

 

 

 

ORTHOMOL LINIJA PROIZVODA

Linija proizvoda Orthomol svojim portfoliom pokriva niz različitih stanja – od jačanja imuniteta odraslih i djece, preko poboljšanja funkcije organizma sportaša pa sve do održavanja zdravlja krvožilnog sustava. Formulacije su temeljene na spoznajama proizašlih iz više od 15.000 provedenih studija o svim aspektima mikronutrijenata.

 

Orthomol Immun

Orthomol Immun, vjerojatno najpoznatiji proizvod Orthomol linije, predstavlja nutritivnu potporu imunosnom sustavu. Pridonosi smanjenju učestalosti infekcija, ali i smanjenju broja dana bolovanja tijekom trenutačne infekcije.

Ključni mikronutrijenti proizvoda Orthomol Immun su antioksidansi i bioflavonoidi, kompleks B vitamina, vitamin A, vitamin D3 te elementi u tragovima (cink, selen, željezo, bakar i mangan). Navedena kombinacija mikronutrijenata svojim antioksidativnim djelovanjem smanjuje štetan utjecaj slobodnih radikala, pridonosi aktivnosti, dijeljenju i diferencijaciji stanica imunosnog sustava te potpomaže normalan metabolizam.

Orthomol Immun pogodan je za primjenu u sljedećim situacijama:

  • prilikom akutnih infekcija (posebice infekcija dišnog sustava)
  • prilikom kroničnih infekcija (HPV-a, herpesa i sl.)
  • nakon kirurških intervencija kao potpora bržem zarastanju rana
  • mogu ga primjenjivati starije osobe
  • mogu ga primjenjivati imunokompromitirane osobe.

Orthomol Immun postoji u formi praha koji se otopi u vodi i popije te u formi bočice s dvjema kapsulama.

 

Orthomol Natal

Orthomol Natal namijenjen je nutritivnoj podršci za majku i dijete. Sastavom je prilagođen trudnicama te sadrži važne nutrijente za majku i dijete tijekom trudnoće, za vrijeme dojenja, ali jednako tako i za žene koje se spremaju na trudnoću.

U svojem sastavu sadrži probiotike koji pridonose jačanju imunosnog sustava, reguliraju funkciju crijeva te vaginalne flore. Kod djece smanjuju rizik od razvoja atopijskog dermatitisa i alergija. Omega-3 masne kiseline utječu na imunosni odgovor organizma, dok vitamin D3, uz regulaciju imunosnog odgovora, poboljšava metabolizam kostiju majke i djece. Kao što su omega-3 masne kiseline važne za majku, jednako su tako važne i za dijete jer pomažu razvoj njegovih kognitivnih i vidnih sposobnosti.

Orthomol Natal dolazi u formi koja je kombinacija praha i triju kapsula. 

 

Orthomol Fertil plus

Orthomol Fertil plus namijenjen je nutritivnoj podršci muškarcima koji se suočavaju s problemom smanjene plodnosti. Kao vid procjene plodnosti muškarca koristi se spermiogram u kojem se proučavaju tri faktora: broj spermija, pokretljivost te izgled (morfologija).

Orthomol Fertil plus u svojem sastavu sadrži mikronutrijente koji potiču poboljšanje kvalitete sperme: pridonose povećanju pokretljivosti i normalnog oblika spermatozoida, kao i većoj gustoći sperme.

Dok antioksidansi štite spermatozoide od štetnog utjecaja slobodnih radikala, L-karnitin i koenzim Q10 potrebni su za energetsku opskrbu spermatozoida. Omega-3 masne kiseline pridonose fluidnosti membrane, što je nužno za proces oplodnje. Vitamin B6, B12 i folna kiselina važan su faktor reproduktivne funkcije u spermatogenezi.

Orthomol Fertil plus dolazi u pakiranjima od 30, odnosno 90 doza, što odgovara vremenskom periodu od mjesec dana, odnosno tri mjeseca. Jedna doza sadrži tri tablete i jednu kapsulu.

Orthomol Sport

Orthomol Sport predstavlja nutritivnu podršku sportašima. Svojom kombinacijom mikronutrijenata pridonosi unapređenju fizičkih performansi te povećava otpornost i regeneraciju tijela.

Sportaše karakterizira povišena potrošnja energije te gubitak tekućine. Sama fizička aktivnost uzrokuje oksidativni stres na staničnoj razini, zbog čega je potrebna primjena antioksidansa kako bi se njegov štetni učinak umanjio.

Orthomol Sport u svojem sastavu sadrži kompleks B vitamina koji ima ključnu ulogu u svim procesima proizvodnje energije. Uz kompleks B vitamina, u metabolizmu energije sudjeluju L-karnitin te koenzim Q10. Folna kiselina, vitamin B12 i B6 te željezo i bakar podržavaju rast i obnovu stanica. Pantotenska kiselina, biotin, vitamin A i cink nužni su za zarastanje rana, dok omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na funkciju kardiovaskularnog sustava. Dodatak antioksidansa umanjuje štetan učinak oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji nastaju u uvjetima oksidativnog stresa.

Orthomol Sport dostupan je u pakiranju od 7 i od 30 doza. Jedna doza sadrži kapsulu, tabletu i bočicu.

 

Orthomol Vital

Orthomol Vital namijenjen je održavanju funkcije živčanog sustava i metabolizmu energije. Razlikuju se dva tipa Orthomol Vital proizvoda: Orthomol Vital f namijenjen ženama i Orthomol Vital m namijenjen muškarcima.

Orthomol Vital temelji se na magneziju i vitaminima B kompleksa koji su nužni za održavanje normalne funkcije živčanog sustava. Osim navedenih mikronutrijenata, u svom sastavu sadrži i antioksidanse te omega-3 masne kiseline. Svojom jedinstvenom kombinacijom mikronutrijenata namijenjen je rješavanju problema kroničnog umora.

Orthomol Vital m, kao oblik za muškarce, dostupan je u formi praha i bočica s dvjema kapsulama. Orthomol Vital f za žene također je dostupan u formi praha i bočica s dvjema kapsulama.

 

 

Orthomol Cardio

Orthomol Cardio namijenjen je održavanju funkcije krvožilnog sustava. Jedinstveni sastav mikronutrijenata koji uključuje resveratrol, polifenole iz zrna kakaa, omega-3 masne kiseline te L-karnitin i koenzim Q10, pridonosi prevenciji ateroskleroze, zaštiti od slobodnih radikala, sprečavanju nakupljanja trombocita te stvaranju energije.

Orthomol Cardio dostupan je u vidu pakiranja od 30 doza. Jedna doza uključuje prah, tabletu te tri kaspule.

 

 

Orthomol Junior

Orthomol Junior posebno je prilagođena formulacija namijenjena djeci. Postoje dva tipa proizvoda: Orthomol Junior C plus i Orthomol Junior Omega plus.

Orthomol Junior C plus predstavlja nutritivnu podršku imunosnom sustavu. Formulacija temeljena na cinku, vitaminu C i vitaminu E namijenjena je smanjenju učestalosti ponavljajućih infekcija u djece. Dolazi u pakiranju od 30 doza i 14 doza prilagođenih za uzimanje u dječjoj dobi.

Orthomol Junior Omega plus osmišljen je kao nutritivna podrška razvoju kognitivnih funkcija djeteta. Temelji se na omega-3 masnim kiselinama, folnoj kiselini, magneziju, vitaminima B6 i B12 te željezu. Dolazi u pakiranju od 30 dnevnih doza prilagođenih za uzimanje u dječjoj dobi.

 

Pogledajte sve Orthomol proizvode.

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka