Povratak na listu
20.09.2021.

Dana 16. rujna 2021. godine Povjerenstvo za humane lijekove (engl. Committee for medicinal products for human use, CHMP) Europske agencije za lijekove (engl. European medicines agency, EMA) donijelo je pozitivno mišljenje kada je riječ o odobravanju novog lijeka za liječenje relaps reminentnog oblika multiple skleroze na području Europske unije.

 

 

Riječ je o lijeku čija je djelatna tvar diroksimel fumarat, a spada u istu skupinu lijekova kao i dimetil fumarat koji je već odobren i koji se koristi u terapiji relaps reminentnih oblika multiple skleroze. Međutim, u terapiji dimetil fumaratom česta je pojava gastrointestinalnih smetnji poput mučnine, proljeva, boli u abdomenu te boli u gornjem dijelu abdomena. Te se smetnje uglavnom javljaju u ranom razdoblju liječenja, najčešće tijekom prvog mjeseca. Nekim bolesnicima gastrointestinalni problemi otežavaju normalno svakodnevno funkcioniranje, što onda narušava pridržavanje propisane terapije.

 

Novi lijek koji je u postupku odobravanja, diroksimel fumarat, ima prednost iz razloga što u manjoj mjeri uzrokuje probavne tegobe. Mehanizam djelovanja lijeka isti je kao i kod dimetil fumarata, stoga pokazuje svojevrsnu prednost upravo zato što smanjuje učestalost nuspojava.

Povoljan profil nuspojava od neizmjerne je važnosti kada je riječ o pridržavanju propisane terapije, tzv. adherenciji. Zato je cilj postojeće lijekove poboljšati na način da se profil nuspojava smanji na najmanju moguću razinu, a samim time i ostvari normalno svakodnevno funkcioniranje većine pacijenata.

 

Multipla skleroza je kronična autoimuna bolest gdje dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice u živčanom sustavu. Tijelo počinje proizvoditi protutijela protiv mijelina koji obavija živce i koji je nužan za njihovu normalnu funkciju. Tipični simptomi uključuju nespretnost nogu i šaka, gubitak snage, ali i dvoslike, djelomično sljepilo te bol u jednom oku. Recidivi (ponovno javljanje stimptoma) su nepredvidivi. Češćom pojavom recidiva smanjuje se kvaliteta života pacijenta i njegovo svakodnevno funkcioniranje. Zato je osnovna ideja terapije prevenirati pojavu recidiva bolesti.

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka