Povratak na listu
24.11.2022.

Suhe ruke i ispucale usne česti su problem tijekom hladnijeg perioda godine. Veliki broj ljudi dolazi u ljekarnu s ciljem da pronađu prirodno rješenje kako nahraniti suhe ruke te dobiti pomoć za suhe usne koje peku.

Suhe ruke i ispucale usne, iako naizgled potpuno različiti problemi, u svojoj biti nastaju zbog istog uzroka.

Iako postoji niz proizvoda namijenjenih rješavanju navedenih problema, fokus ovog članka je na prirodnoj kozmetici - u ovom se slučaju kozmetika temelji na medu kao prirodnom rješenju za suhe ruke i ispucale usne.

Cilj je predložiti najbolju kremu za suhe ruke i najbolji balzam za ispucale usne koje će odgovarati upravo Vašim potrebama.

Specifična građa kože osigurava barijernu funkciju

Koža kao naš najveći organ ima nekoliko funkcija. Uz reguliranje temperature tijela i kontrolu osjeta, koža ima tzv. barijernu funkciju. Barijerna funkcija kože podrazumijeva zaštitu tijela i unutarnjih organa od negativnih vanjskih faktora, poput UV zračenja, mikroorganizama, mehaničkih i kemijskih utjecaja i sl.

Osnovu barijerne funkcije kože predstavlja njezin površinski sloj, epiderma, na čijem se vrhu nalazi rožnati sloj (ili stratum corneum). Zahvaljujući polupropusnoj barijeri rožnatog sloja, naše je tijelo zaštićeno od patogenih bakterija i vanjskih utjecaja, a on ujedno sprečava gubitak vode iz dubljih slojeva kože (engl. transepidermal water loss, TEWL).

Barijernu funkciju kože osigurava hidrolipidni film koji je kombinacija vode i masti na površini epiderme te intercelularnog cementa između stanica kože (korneocita).

Uzrok zbog kojeg su ruke suhe i usne ispucale

Suha koža nastaje zbog poremećenog omjera masti (tzv. lipida kože) koje su sastavni dio  površinskog sloja kože, epiderme. Njihov poremećeni omjer narušava barijernu funkciju kože, pri čemu je gubitak vode iz dubljih slojeva kože (tzv. TEWL) izraženiji, a ulazak iritansa iz okoline lakši. U konačnici nastaju upale popraćene tipičnim simptomima:

  1. crvenilom
  2. iritacijom
  3. osjećajem suhoće
  4. osjećajem nelagode. 

Posebno osjetljivi dijelovi kože su ruke i usne

Usne su problematične jer nemaju zaštitni hidrolipidni film koji ih štiti od suhoće i dehidracije. Osim vanjskih utjecaja u vidu hladnoće, usne su izložene svakodnevnim mehaničkim stresorima (žvakanje, pijenje) i navikama pojedinca (primjerice, grickanje usana).

Koža na rukama ima manje žlijezdi lojnica, zbog čega se na površini kože ruku luči manje masnih sastavnica koje su dio zaštitnog hidrolipidnog filma. Stoga se koža ruku puno brže dehidrira, a vanjski faktori lakše dovode do iritacija.

Prirodna rješenja za suhe ruke i ispucane usne

Postoje određene sastavnice prirodnog podrijetla koje svojim djelovanjem pridonose smanjenju tegoba suhih ruku i ispucalih usana.

Med

Raznolikost meda postoji zbog njegova cvjetnog podrijetla – ovisno o vrsti cvjetova koje pčele oprašuju, nastaje zaseban tip meda. Neovisno o vrsti cvjetova na kojem se bazira, med ima približno jednaki sastav – više od 80 % su šećeri, uz aminokiseline, proteine, flavonoide i vitamine.

Karakteristika meda je da obnavlja, vlaži, njeguje i zacjeljuje kožu.

Sjetveni podlanak (Camelina sativa, Brassicaceae)

Sjetveni podlanak biljna je vrsta interesantna zbog svojeg sastava – sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline karakterizira protuupalni učinak, čime se smanjuje crvenilo i ublažava iritacija. S druge strane, omega-6 masne kiseline rekonstruiraju masti u epidermi, čime pridonose fluidnosti membrane i zaštitnoj barijeri.

Ulje sjetvenog podlanka umiruje i pridonosi hidraciji kože.

Gotu kola (Centenella asiatica, Apiaceae)

Gotu kola još se naziva tigrovom travom jer su se, prema legendi, tigrovi valjali u toj biljci kako bi zacijelili svoje rane.

Zahvaljujući madekazozidu i aziatikozidu u svojem sastavu ima sposobnost obnavljanja kože, stoga je sastavni dio svih azijskih „CICA“ krema.

Svojim djelovanjem pridonosi smanjenju ožiljaka na način da stimulira proizvodnju kolagena.

Propolis

Riječ propolis nastala je od grčkih pojmova pro i polis, što bi značilo „prije grada“. Pčele koriste propolis kao osnovu za gradnju, popravak i zaštitu košnice od vanjskih utjecaja.

U svojem sastavu, uz vitamine i fenole kao antioksidanse, sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Djeluje na način da pridonosi hidraciji kože i njezinu obnavljanju.

 

Nuxe Reve De Miel linija

Nuxe Reve de Miel linija prirodne kozmetike sastav bazira na medu u kombinaciji s drugim sastavnicama prirodnog podrijetla. Reve de miel u prijevodu na hrvatski jezik znači „medni snovi“, a linija istoimene kozmetike osigurava koži dugotrajnu hidraciju, obnovu te njegu suhe kože.

Najbolja krema za suhe ruke na prirodnoj bazi

Brend prirodne kozmetike Nuxe nudi dva rješenja za suhe ruke: Nuxe Reve de Miel Hand and Nail cream te Nuxe Reve de Miel CICA Rich Hand cream.

Nuxe Reve de Miel CICA Rich Hand cream

Nuxe Reve de Miel CICA Rich Hand cream sadrži 98 % sastavnica prirodnog podrijetla, a namijenjena je prvenstveno suhim i ispucalim rukama.

Zahvaljujući medu na bazi lavande iz Provanse te biljci gotu koli djeluje na način da hidrira i obnavlja kožu, a smanjuje i osjećaj iritacija. Preporuča se koristiti ju prvenstveno tijekom zimskog razdoblja kada su ruke oštećene od hladnoće.

Nuxe Reve de Miel Hand and Nail cream

Nuxe Reve de Miel Hand and Nail cream namijenjena je suhim rukama i noktima. Sadrži med na bazi akacije, dragocjena ulja avokada i slatkog badema te vitamin E. Pridonosi hidraciji kože dajući rukama osjećaj mekoće.

 

Najbolji balzam za ispucale usne na prirodnoj bazi

Prilikom odabira balzama za usne potrebno je imati u vidu u kojem se stanju nalaze usne i koja su naša očekivanja od djelovanja balzama.

Nuxe Reve de Miel Honey Lip Balm

Nuxe Reve de Miel Honey Lip Balm namijenjen je jako suhim i osjetljivim usnama. U svojem sastavu sadrži med na bazi lavande iz Provanse, karite maslac i propolis koji smanjuju osjećaj žarenja usana i pridonose osmosatnoj hidraciji.

Nuxe Reve de Miel Lip Moisturizing Stick

Nuxe Reve de Miel Lip Moisturizing Stick na bazi meda i ulja sjetvenog podlanka namijenjen je jako suhim usnama. Zahvaljujući njegovom djelovanju usne postaju mekše, a također im osigurava četverosatni učinak hidracije.

Nuxe Reve de Miel Honey Lip Care

Nuxe Reve de Miel Honey Lip Care daje usnama sjaj i osigurava im četverosatnu hidraciju. Med na bazi lavande iz Provanse primarno omekšava usne, dok ih ulje sjetvenog podanka dodatno hidrira.

 

 

 

 

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag. pharm.