Kako se riješiti nadutosti – Savjeti & rješenja

Kako se riješiti nadutosti – Savjeti & rješenja

Kako se riješiti nadutosti – Savjeti & rješenja –

Krenimo odmah na uzroke nadutosti i rješenja!

Određena hrana može uzrokovati nadutost i probavne tegobe:

• Nezdrava hrana, “junk food” (pržena na ulju upitne kvalitete, puna pojačivača okusa, šećera i brašna

• Šećerni alkoholi (umjetni zaslađivači)

• Neko povrće-paradoksalno ponekad zdrava hrana sa dosta vlakana može uzrokovati nadutost

• Krstašice (brokula, cvjetača)

• Mliječni proizvodi

• Grickalice

• Vlakna- iako su odlična hrana za dobre bakterije, ne treba ni s njima pretjerivati

Slijede stanja koja mogu uzrokovati nadutost:

1. Niska kiselost želuca

Vaš želudac mora biti jako kiseo (pH2) kako bi razgradio hranjive tvari i ubio mikrobe koji mogu uzrokovati nadutost. Znakovi niske kiselosti želuca uključuju refluks kiseline, probavne smetnje i nadutost. Iz tog razloga i lijekovi koji smanjuju želučanu kiselinu imaju nadutost kao nuspojavu.

Što isprobati:

• Betain hidroklorid

• Jabučni ocat

• ne piti nikakvu tekućinu pola sata prije ili poslije jela da ne razrijedimo želučanu kiselinu

2. Premalo žuči u žučnom mjehuru

Stvorena u jetri i pohranjena u žučnom mjehuru, žuč djeluje kao deterdžent za razgradnju hranjivih tvari topljivih u mastima. Bez dovoljno žuči, možete doživjeti ozbiljne probavne tegobe i nadutost.

Što isprobati:

• prestati jesti previše ugljikohidrata koji opterećuju jetru na skladištenje viška u obliku masti

• dobro sažvakati hranu

• Akupresurna masaža žučnog mjehura

3. Niske razine enzima gušterače

Enzimi su također važni za razgradnju hranjivih tvari i sprječavanje nadutosti.

Što isprobati:

• Hranu bogatu enzimima, poput svježeg povrća

• Fermentirana hrana (npr. kefir)

 • suplemente s enzimima

• dobro sažvakati hranu

4. Loš crijevni mikrobiom u debelom crijevu

Kada vaš crijevni mikrobiom nije uravnotežen, određeni mikrobi mogu se prenamnožiti i proizvoditi plinove koji dovode do nadutosti.

Što isprobati:

• Probiotici

• Fermentirana hrana

5. SIBO (small intestine bacterial overgrowth)

Prekomjerni bakterijski rast u tankom crijevu (SIBO) je stanje u kojem se previše bakterija nakuplja u  tankom crijevu. Ovi mikrobi mogu uzrokovati razne probleme, uključujući nadutost. Iako probiotici mogu biti korisni za nedostatak crijevnih mikroba, ako imate SIBO, trebali biste izbjegavati probiotike i vlakna.

Što isprobati:

• Origano

• Češnjak

6. Stres

-urokuje nadutost zbog visoke razine kortizola, koji uzrokuje upalu u crijevima

• koristite biljke popust pasiflore, matičnjaka, valerijane, hmelja, magnolije

• uzimajte Magnezij – iscrpljena nadbubrežna žlijezda nije u stanju zadržati dovoljno magnezija u tijelu

• koristite adaptogene biljke poput rodiole ili ginsenga

Postoje još mnogi drugi razlozi pa ako želite individualiziraniji pristup ne ustručavajte se pitati nas!

Podijeli:

Pročitajte još i...