Povratak na listu
25.10.2022.

„Imate li neke tablete za pamćenje?“ Ovo pitanje svaki farmaceut čuje nekoliko puta dnevno tijekom rujna, veljače i lipnja jer ga postavljaju različiti školarci i studenti koji traže način kako poboljšati pamćenje. Mnogi za sebe smatraju da imaju „pamćenje kao zlatna ribica“.

 

Rujan svake godine predstavlja „novi početak“ – dok školarci kreću u viši razred, studenti muku muče s ispitnim rokovima i čišćenjem ispita koji su im još ostali iz prethodne (ponekad i prethodnih) godine. Kao nagradu za uspješno polaganje ispita studenti dobivaju novu akademsku godinu i nove izazove, a idući rokovi na vrata kucaju već u veljači. Školarci pak već u rujnu kreću s prvim kontrolnima i usmenima.

 

Uvod u članak mogao je biti malo optimističniji, međutim svima je jasno kako su ispiti na faksu i kontrolni u školi sve samo ne zabavni – stoga dašak pesimizma samo upotpunjuje atmosferu. Međutim, današnji cilj nije jadikovati i sažalijevati, nego ponuditi rješenja za bolje školske i akademske uspjehe. U ljekarni postoji dodataka prehrani za bolje pamćenje, koncentraciju i lakše usvajanje novih informacija. U nekoliko idućih redaka nastojat ćemo ukratko objasniti koje su to sastavnice koje pomažu u učenju i koje sastavnice koristiti u kojem trenutku.

 

KAKO PRIDONIJETI KOGNICIJI – HRANA ZA MOZAK I BOLJE PAMĆENJE

Pamćenje je samo dio šireg pojma koji se naziva kognicija – nju se definira kao mentalni proces koji uključuje stjecanje znanja te razumijevanje svijeta oko sebe pomoću misli, iskustava i osjetila. Uključuje sve intelektualne funkcije i procese, među kojima su percepcija, pažnja, misaone radnje, inteligencija, formiranje znanja i pamćenje, radna memorija, prosuđivanje i donošenje odluka, razumijevanje i sl. Dakle, kognicija, najkraće rečeno, podrazumijeva stjecanje znanja i njegovo korištenje radi funkcioniranja u svijetu koji nas okružuje

Kognitivni boosteri ili tzv. cognitive enhancements (CE) sastavnice su koje pridonose kognitivnim funkcijama. Njih se najkraće može podijeliti na tri kategorije:

  1. OTC pripravci (ginko, kofein, lecitin i sl.)
  2. koji se koriste kod određenih neuroloških stanja i poremećaja (metilfenidat, modafinil i sl.)
  3. psihoaktivne droge (speed i sl.).

Potrebno je naglasiti kako se lijekovi mogu primjenjivati samo i isključivo ukoliko postoji opravdana medicinska indikacija, među koje nikako ne spada „učenje za ispite“. Navedeni lijekovi, kao i svi ostali, sa sobom nose niz nuspojava koje mogu predstaviti rizike za zdravlje ukoliko se ne primjenjuju kada trebaju i u dozi kojoj trebaju.

Psihoaktivne droge pak nemaju nikakve opravdane koristi s obzirom da rizici uvelike nadmašuju korist primjene, stoga se njihova primjena u potpunosti treba izbjegavati.

 

GINKO ZA PAMĆENJE

Ginko (Ginkgo biloba, Ginkgoaceae) je školski primjer biljne vrste koja se koristi za poboljšanje pamćenja. Biljna vrsta posebna je iz razloga što nosi titulu živog fosila – to znači da su sve srodne vrste ove biljke odavno izumrle.

O kliničkom značenju ginka izvijestila je Europska agencija za lijekove (engl. European Medicines Agency, EMA) u vlastitoj monografiji. Tako je provjerenom medicinskom uporabom dokazano da suhi ekstrakt lišća ginka pridonosi smanjenju kognitivnih problema i demencije. Učinak ginka temelji se na povećanju cerebralne cirkulacije (povećava se cirkulacija u mozgu).

Prema EMA-i, preporučena dnevna doza suhog ekstrakta lišća ginka iznosi 240 mg koja se primjenjuje ili jednokratno ili u dvije dnevne doze. Kako bi se ostvarili učinci, ginko je potrebno primjenjivati minimalno 8 tjedana.

Važno je napomenuti kako ginko smanjuje viskoznost krvi i agregaciju trombocita, stoga ga ne smiju primjenjivati pacijenti koji su na terapiji tzv. antikoagulansima (lijekovima koji „razrjeđuju“ krv) i antiagregacijskim lijekovima (lijekovima koji smanjuju nakupljanje trombocita). Također, ginko nije namijenjen primjeni u trudnoći.

SOJIN LECITIN KAO HRANA ZA MOZAK

Lecitin se dobiva iz biljnih i životinjskih izvora, iako većina proizvoda na tržištu sadrži lecitin upravo sojina podrijetla – sojin lecitin. U ovom slučaju ne govorimo o jednom spoju, nego o kompleksnoj smjesi fosfolipida, fosforne kiseline i vitamina B. Od fosfolipida koji se nalaze u sastavu lecitina najvažniju ulogu igraju fosfatidilkolin te fosfatidilserin.

Molekula kolin igra važnu ulogu u dugoročnoj memoriji. Njegov metabolit, fosfatidilkolin, sudjeluje u izgradnji staničnih membrana te prijenosu signala. 

EMA-ina monografija definira tradicionalnu primjenu lecitina u vidu smanjenja umora i osjećaja slabosti, s time da doza treba iznositi od 750 do 2700 mg dva do tri puta dnevno. Dakle, maksimalna dnevna doza prema EMA-i iznosi 8100 mg.

NAJBOLJI KOMPLEKS B VITAMINA ZA PAMĆENJE

Određene studije ukazuju na pozitivan učinak vitamina B skupine na kognitivne funkcije. Iako se B vitamini najčešće upotrebljavaju kao pomoć u stanjima manjka energije, određena istraživanja ukazuju kako vitamini B skupine smanjuju opadanje kognitivnih sposobnosti kod starije populacije. Točnije, povećani unos vitamina povezuje se s boljim kognitivnim funkcijama. U tu svrhu najviše se ističu vitamini B12, B6 i B9 (poznatiji i kao folna kiselina).

 

KOFEIN TABLETE – ZAMJENA ZA ŠALICU KAVE

Sudeći prema legendi, koze su podarile ljudima znanje o tajanstvenoj moći molekule 1,3,7-trimetilksantina. Etiopijski pastir Kaldi živio je u 8. stoljeću, a vođenje koza na ispašu bio je sastavni dio njegova dana. Jednom prilikom uočio je kako su se koze počele ponašati euforično – energično su plesale nakon što su okusile bobice grmolike biljke. Toliko su bile pune energije da nisu htjele zaspati preko noći.

Kaldija je zaintrigiralo takvo neobično ponašanje koza te je uzeo nekoliko bobica i odnio ih imamu. Bobice nisu izazvale pretjerani interes, stoga ih je imam bacio u vatru. Uskoro se prostorom počeo širiti primamljivi specifičan miris te su ih odlučili samljeti i od njih napraviti piće. Tako se rodila kava, a spoju koji je zaslužan za budnost nadjenuto je ime kofein.

Interesantno, postoje i drugi izvori molekule 1,3,7-trimetilksantina poput biljke guarane, biljke mate i crnog čaja. Međutim, tada ne govorimo o kofeinu, nego o sinonimima – guaraninu, mateinu i teinu.

Danas znamo kako kofein pridonosi kratkoročnom povećanju pozornosti, koncentracije i budnosti. Smatra se kako odrasla osoba dnevno može unijeti u organizam do 400 mg kofeina bez da se razviju štetne posljedice, što bi otprilike značilo četiri šalice kave. Povećani unos kofeina povezuje se s nuspojavama poput ubrzanog rada srca, tremora, nesanice, glavobolje i razdražljivosti. Svakako je potrebno ograničiti unos kofeina, a pogotovo ukoliko je riječ o osobama koje imaju problema s krvnim tlakom, trudnicama i dojiljama.

NADH – NIKOTINAMID ADENIN DINUKLEOTID

Nikotinamid adenin dinukleotid (NADH) je molekula koja sudjeluje u procesu stvaranja energije na staničnoj razini – proizvodnje molekule koja se smatra energetskom jedinicom u organizmu, ATP-a. Nalazi se u određenim suplementima koji pridonose smanjenju umora i iscrpljenosti, a preporučena dnevna doza je 10 mg.

SPAVANJE MOŽE POBOLJŠATI PAMĆENJE

Naravno da dodaci prehrani mogu pomoći u ostvarivanju boljih školskih rezultata, no nefarmakološke mjere ne smiju se zanemariti. Kvalitetna higijena sna koja podrazumijeva minimalno 7 sati spavanja, ključna je za fizičko i mentalno zdravlje, u što spada i učinkovitije učenje i koncentracija. Na studentskoj populaciji proveden je niz studija o učincima sna na uspješnost akademskih postignuća. Otkriveno je kako je kapacitet memorije, odnosno sposobnost pamćenja, veća kod studenata koji su spavali sedam ili više sati, za razliku od njihovih kolega koji su manje od sedam sati posvetili fizičkom i duhovnom odmoru.

 

KOJE TABLETE I DODATKE PREHRANI ZA UČENJE KORISTITI I U KOJIM SITUACIJAMA

Jedno od najčešćih pitanja farmaceuta za recepturom glasi: „Za što vam točno treba traženi proizvod?“

Uistinu, potrebno je znati kada primjenjivati određeni suplement za poboljšanje pamćenja. Postoje dvije temeljne podjele – dugoročno poboljšanje pamćenja te kratkoročno „gašenje požara“. Ukoliko osoba želi posvetiti nekoliko mjeseci boostanju vlastitih kognitivnih sposobnosti, lecitin, ginko i vitamini B skupine idealno su rješenje. S druge strane, ukoliko je riječ o „gašenju požara“ par dana prije ispita, tada je kofein suplement koji će pridonijeti koncentraciji i bržem upijanju informacija tik pred ispit. Umjesto kofeina, kao privremeno rješenje povećanja energije nude se i suplementi na bazi NADH.

 

DODACI PREHRANI ZA BOLJE PAMĆENJE – NAŠA PREPORUKA

Deveti mjesec idealno je razdoblje za početak boostanja pamćenja – škola i fakultet tek su krenuli, ima vremena do kraja polugodišta i semestra, stoga je primjena suplemenata kroz dva do tri mjeseca moguća.

Odraslima i djeci starijoj od 12 godina preporučujemo primjenu Soria Ginko XXI ekstrakt. Riječ je o španjolskom proizvođaču specijaliziranom za fitoterapiju. U jednoj dozi nalazi se 80 mg ekstrakta ginka, što odgovara 2 mL proizvoda. Prvi rezultati mogu se očekivati nakon minimalno dva mjeseca kontinuirane uporabe.

Solgar Soya Lecithin 1360 mg jedan je od rijetkih čistih lecitina na tržištu. Preporuča se primjena od 1 do 6 kapsula dnevno, odmah iza obroka. Radi bolje iskoristivosti lecitina, preporuka je primjenjivati ga tri puta dnevno – iza doručka, ručka i večere po jednu ili dvije kapsule.

Za trenutačno povećanje energije te umanjenje umora i iscrpljenosti preporučamo Swanson Koenzim NADH. U jednoj tableti nalazi se 10 mg koenzima NADH, a primjenjuje se na način da se tableta stavlja ispod jezika i pušta da se otopi.

Encian Guarana drugi je suplement koji se može koristiti kao trenutačna pomoć u učenju. U svom sastavu sadrži 132 mg kofeina po kapsuli, zajedno s vitaminom B6 koji pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti.