Povratak na listu
11.08.2022.

Ljeto, osim radosti koje sa sobom nosi, ujedno zahtijeva i posebnu njegu radi očuvanja zdravlja kože. More, plaže, kokteli na obali i ostale ljetne radosti znaju nerijetko zamaskirati opasnosti koje prijete ukoliko se nezaštićeni izlažemo suncu – u prvom redu opeklinama od sunca. Iako je prevencija početak i kraj svake priče, ponekad se dogodi da ju svjesno ili nesvjesno izbjegnemo. Ovim člankom nastojat ćemo pojasniti kako i zašto nastaju opekline od sunca, a jednako tako i kako si pomoći u takvim situacijama.

 

DEFINICIJA I PODJELA OPEKLINA

Opeklina, ukoliko ćemo se držati knjiške definicije, označava oštećenje tkiva nastalo djelovanjem topline, kemikalija, električne struje ili radijacije (poput X-zraka ili UV-zraka). Iako bi vjerojatno veliki broj ljudi reklo da opekline od sunca spadaju u toplinske opekline, istina je malo drugačija – riječ je o tipičnom primjeru radijacijskih opeklina. Jedna od karakteristika radijacijskih opeklina je odgođeni učinak. Stoga ne treba čuditi da se ponekad koža „ofurena“ od sunca javi čak i do 12 ili 24 sata nakon izlaganja suncu.

 

 

NASTANAK OPEKLINA

Kod svih vrsta opeklina, pa tako i radijacijskih, dolazi do oštećenja različitih slojeva kože – tako može doći do oštećenja epidermisa, dermisa pa čak i hipodermisa. U kojoj će mjeri nastupiti oštećenje tkiva ovisi o dvama temeljnima faktorima – jačini energije koja dolazi do kože i trajanju izloženosti kože negativnom utjecaju. S obzirom da se narušava kožno tkivo, javlja se upalni proces – oteknuće, bol i povišena temperatura. Osim upalnog procesa, narušeno tkivo podrazumijeva i narušenu barijernu funkciju kože, zbog čega postoji opasnost od razvoja infekcija.

Sunčeva svjetlost opasna je zbog svima znanog UV zračenja. Ono se može podijeliti na dva podtipa: UVA i UVB. UVA zrake uglavnom su odgovorne za dugotrajne učinke – duljih su valnih duljina i prodiru u dublje slojeve kože. Ondje narušavaju kolagen i ostale strukture odgovorne za održavanje elastičnosti kože, zbog čega ona postaje zadebljanija i naborana (riječ je o tzv. fotostarenju). UVB zrake kraćih su valnih duljina i utječu na površinski sloj kože na način da uzrokuju crvenilo, hiperpigmentaciju i, u konačnici, opekline. I jedan i drugi tip zraka odgovorne su za nastanak zloćudnih tvorevina – melanoma.

 

SIMPTOMI OPEKLINA OD SUNCA

Prvi simptomi opeklina od sunca uglavnom će se javiti od 12 do 24 sata nakon nezaštićenog izlaganja suncu. Neki od simptoma su sljedeći:

  1. crvenilo kože
  2. bol prilikom dodira
  3. napetost kože, svrbež ili trnci
  4. oticanje kože
  5. blisteri ispunjeni prozirnom tekućinom
  6. glavobolja i mučnina kod težeg oblika opeklina.

Važno je naglasiti kako se potencijalni blisteri s prozirnom tekućinom NE SMIJU bušiti. Također, ukoliko osoba dobije grčeve, mučninu, vrtoglavicu, gubitak svijesti ili je u stanju delirija, potrebno je momentalno potražiti liječničku pomoć.

Koža se na oštećenim dijelovima krene ljuštiti, čime se zamjenjuje novim slojevima stanica. Ljuštenje može potrajati i do nekoliko dana, a taj je predio osjetljiv na sunce i do sljedećih nekoliko tjedana.

 

KAKO SI POMOĆI PRILIKOM OPEKLINA OD SUNCA

Opekline od sunca potrebno je tretirati kupanjem u mlakoj vodi, nakon čega se primjenjuju hladni oblozi. Oblozi se moraju mijenjati svakih 15 do 30 minuta.

Što se tiče kozmetike, opekline se tretiraju uporabom proizvoda koji djeluju umirujuće na kožu i pridonose opravku tkiva. Ti se proizvodi uglavnom temelje na gelu aloa vere, dekspantenolu, kalijevu hidroksidu, ekstraktima biljaka s dokazanim protuupalnim učinkom i sl.

Osim toga, potrebno je koristiti proizvode na bazi emolijensa i humektansa koji će pridonijeti rehidraciji dehidrirane kože. Emolijensi tvore zaštitni sloj na površini kože, čime sprečavaju dodatni gubitak vode iz dubljih slojeva. S druge strane, humektansi su spojevi koji imaju sposobnost vezanja vode, tako da će oni drugačijim načinom također pridonijeti zadržavanju vode u koži.

 

NAŠA PREPORUKA ZA RJEŠAVANJE OPEKLINA OD SUNCA

Combusten sprej sadrži visoki udio pantenola u jedinstvenoj kombinaciji s kalcijevim hidroksidom koji ima izraženo adstrigentno djelovanje te aloe verom i maslinovim uljem koji učinkovito rješavaju probleme iritirane kože nastale uslijed prekomjernog izlaganja suncu. Combusten sprej brzo i učinkovito uklanja simptome iritirane kože koja postaje regenerirana, nahranjena i hidratizirana te bez neugodnih simptoma nastalih neopreznim boravkom na suncu.

 

Irix forte sprej u svom sastavu sadrži ekstrakt ružinih latica te alkohol, flavonoide i voskove koji tvore na koži zaštitni sloj ispod kojeg koža brže cijeli. Osim kod opeklina od sunca, može se koristiti i kod uboda komaraca te opeklina i ogrebotina u kućanstvu.

 

La Roche Posay Cicaplast balzam i sprej namijenjeni su obnovi i umirenju iritirane i oštećene kože. Prednost u slučaju opeklina dajemo spreju s obzirom da se ne mora utrljavati u kožu te se može raspršiti po teže dostupnim mjestima. Umiruju se nadražena i suha područja, što pridonosi obnavljanju kožne barijere.

 

SAVJET ZA KRAJ

Prije svakog izlaganja suncu, neovisno o tome je li u pitanju odlazak na posao ili ispijanje koktela na plaži, potrebno je koristiti adekvatnu zaštitu u vidu SPF proizvoda. Iako se koža nakon nastalih opeklina obnovi, oštećenja ostavljaju utjecaj na kožne strukture. Stoga izjava „koža pamti“ nije samo floskula – negativni učinci mogu dovesti do malignih promjena godinama nakon što su se odvili. Stoga, fotoprotekcija treba svako ljeto biti najbolji prijatelj naše kože.  

 

Autor teksta: Borna Tićak, mag.pharm., Ljekarna Rijeka